Faianţă şi Gresie
- lucrare efectuată de: Nicolae Helerea
Baia într-o casă se poate asemui cu un club exclusivist. Chiuveta, cada, oglinda, peria de păr sau şamponul spumant, totul este acolo pentru a ne aduce satisfacţie. Sunt persoane care pentru baie alocă fonduri mai mari decât pentru orice altă cameră a casei. În ghidul de mai jos am nădejdea că vă voi putea prezenta modul de a vă realiza propriul 'club' cu fonduri modeste.
poza  1) Pentru a uşura placarea pereţilor cu faianţă vom face o mica pregătire a pereţilor. Aplicăm o amorsă iar după uscare, cu gletiera, aplicăm un strat subţire de maxim 5 mm de adeziv pentru a îndrepta eventualele denivelări. Nu se recomandă placarea directă a pereţilor de cărămidă ceramică sau BCA, aceştia au proprietatea de a absorbii apa din adeziv, se mai pot imersa cca. 5 min plăcile în apă înainte de folosire.
În pătratul negletuit vom realiza o nişă în care vom monta câteva poliţe de piatră şi oglinda. Decupăm cu bormaşina cu percuţie şi dalta perimetrul dorit la o adâncime 5 cm.
2) În totdeauna avem grijă să protejăm obiectele montate în baie în momentul în care lucrăm la finisarea pereţilor. După realizarea şanţului perimetral trecem la excavarea nişei, tot la o adâncime de 5 cm.  poza
poza  3) În nişa realizată aplicăm cu bidineaua un grund înainte de a gletui zona. Totodată montăm un tub copex prin care se vor introduce cabluri electrice necesare alimentării aplicei ce se va monta deasupra oglinzii.
Sfat: În cazul în care nu aveţi un dispozitiv special de introducere a cablurilor pe acest tub copex, introduceţi înainte de fixare o sârmă de oţel sau un fir de nailon cu care să puteţi trage cablurile electrice pe tub.
4) Decupăm şanţuri în pereţi şi introducem tuburile copex necesare iluminării băi înainte de a realiza tencuirea pereţilor.  poza
poza  5) Urmează gletuirea nişei şi a suportului ce va susţine lavoarul.

Sfat: În cazul în care lucrarea se execută la casă, nu uitat să izolaţi complet ţevile de apă caldă şi rece pe tot traseul lor. Dacă este posibil folosiţi izolaţie de culori diferite, roşu pentru apă caldă şi albastru pentru apă rece, dacă nu găsiţi două culori, marcaţi ca şi mine conducta de apă caldă cu o bandă/vopsea/etc. de culoare roşie.
6) Continuăm cu realizarea măştii de la cadă. În mod normal căzile pe colţ său model mai nou se găsesc de vânzare cu tot cu mască, aceasta fiind din fibră de sticlă peste care este aplicat acril sau alt tip de finisaj.

Sfat: La montarea căzilor, recomand să realizaţi o ranforsare a colţurilor la care nu veţi mai avea acces odată cu montarea căzii. Această ranforsare va trebui să ofere suport căzii la presiune pe colţuri.
  poza
poza  7) Reluăm lucrul la mască. La ridicarea măştii zidite avem grijă să aşezăm cărămizile mai spre interiorul marginii de sus a căzii. În aşa fel încât plăcile de faianţă să se alinieze sub marginea căzii. De asemenea un lucru foarte important este uşa de vizitare. Aceasta ne va permite accesul ulterior sub cadă în cazul unor eventuale intervenţii tehnice. În locul liber lăsat se va monta ulterior o uşă de vizitare.
8) Urmează fixarea lavoarului. În acest sens ne vom folosi de o nivelă cu bulă pentru a o alinia pe stabiliment cât mai orizontal şi de asemenea avem grijă să fie fixată la o înălţime optimă. Sistemul de prindere diferă de la un model la altul. Folosiţi instrucţiunile de fixare pe care le veţi primii la achiziţionarea lavoarului.  poza
poza  9) Înainte de a fixa lavoarul vom mai face o verificare a planeităţii. Fixăm pene de reglare a nivelului sub el şi strângem şuruburile de fixare. Pentru a preveni înfundarea accidentală a ţevilor cu adeziv sau alte materiale, puteţi astupa capetele ţevilor cu bandă adezivă sau legaţi o pungă de plastic.
10) Urmează acum să fixăm vasul de WC şi bazinul de apă. Pentru că şapa nu este turnată, aşezăm vasul provizoriu pe nişte distanţiere. Acestea vor trebui să aibe înălţimea şapei, plus aceia a gresiei. Făcând acest lucru ne asigurăm că nu vom întâmpina probleme la montarea vasului de WC după turnarea şapei şi de asemenea ne mai ajută să stabilim poziţia finală a ţevi de alimentare cu apă pentru bazin.  poza
poza  11) În continuare vom realiza glaful de la fereastră şi poliţele pentru lavoar şi oglindă. Pentru aceste piese am aleas o piatră de granit şlefuită, urmând să o tăi la dimensiunile dorite şi să şlefuiesc apoi canturile. Întâi se "tivuieşte" piatra, îndepărtându-se marginea spartă. Tăierea o realizăm cu o maşină de tăiat cu disc diamantat răcită cu apă. Maşina dispune de limitator paralel cu unghi reglabil.
12) După tăierea pieselor începem finisarea canturilor prin rotunjire. Acest lucru îl realizăm cu un polizor unghiular în care montăm un dispozitiv cu glaşpapir, granulaţie 80. Optim ar fi fost să folosim freze diamantate de şlefuit cu apă, sau măcar discuri diamantate, dar acest echipament este scump. Am ales această variantă şi pentru a vă arăta că se poate realiza acest lucru şi cu scule relativ ieftine şi la îndemâna oricui.  poza
poza  13) Continuăm finisarea cu o hârtie abrazivă cu o granulaţie 320. Este obligatoriu că polizorul unghiular să dispună de reglaj al vitezei, se va folosi viteza cea mai mică. Nu apăsaţi pe polizor în timpul şlefuirii. Mânuiţi polizorul într-o mişcare de rotaţie în jurul axei avansând totodată în lungul liniei de finisaj.
14) Schimbăm iar hârtia abrazivă folosind acum o granulaţie de 800. Nu vă grăbiţi, păstraţi linia şi arcul de cerc pe care doriţi să-l finisaţi. La început nu va arăta nemaipomenit, dar la final va străluci.   poza
poza  15) Ultimul finisaj îl vom face cu o pâslă impregnată cu material abraziv granulaţie 1500. De semenea puteţi achiziţiona pasta abrazivă şi separat, verificaţi însă înainte dacă culoare pastei nu pătează piatră. Aceasta pastă va şlefui şi va da luciu cantului prelucrat.

Cam acesta este modul de prelucrare a unui cant de piatră, după cum vedeţi nu este nici complicat nici greu de realizat.
16) Bun, avem poliţele aşa că haideţi să le montăm. Decupăm 2 cm din peretele vertical în aşa fel încât poliţa să fie încastrată în zidul din stânga. Aplicăm adeziv şi folosindu-ne de un boloboc aşezăm poliţa. Nu mişcaţi poliţa minim 12 ore.  poza
poza  17) Continuăm cu fixarea tuturor poliţelor, este dificil să lucrezi pe lângă ele fără să le atingi.
18) Montarea glafului la fereastră. Pentru un aspect plăcut se păstrează raportul de distanţa între bordura ce iese peste marginea peretelui şi marginile laterale ce intră în perete, stânga/dreapta. Această "regulă" se aplică şi la etajere.  poza
poza  19) În continuare vom pregăti terenul pentru a turna şapa. Măturăm bine toată suprafaţa şi aplicăm un grund hidroizolator pe toată suprafaţa. Până se usucă acesta şi se întăreşte adezivul cu care am fixat poliţele şi glaful luăm o pauză de ceai.
20) Terenul fiind pregătit începem turnarea şapei. Materialul va fi pregătit mecanic, prin malaxarea acestuia cu o betonieră, materialul fiind cumpărat gata preparat nu avem decât să respectăm cantitatea de apă şi nisip pe care o adăugăm. Ce este de reţinut la turnarea acestuia este panta pe care trebuie să o formăm cu înclinaţie către sifonul de pardoseală din toate cele 3 unghiuri (în cazul meu).
1) de la fereastra spre scurgere;
2) de la stânga spre scurgere şi;
3) de la uşă spre scurgere.
  poza
poza  21) La poziția #20 se poate vedea cum realizăm verificarea inclinației folosindu-ne de o nivelă cu laser și bineînțeles de boloboc. La turnarea șapei ne vom folosi de o gletieră de fier pentru a nivela uniform. Așteptăm minim 2 zile înainte de a trece la următoarea etapă.
22) Maşina din imaginea alăturată ne ajută să tăiem plăcile de faianţă la dimensiunile dorite. Maşina permite tăierea plăcilor şi la un anumit unghi.  poza
poza  23) Urmează pregătirile necesare placării pereţilor cu faianţă. În acest sens vom fixa perimetral pe pereţi nişte "martori". Aceştia îi vom fixa fie cu cuie, fie cu holţşuruburi, ideea este să nu se mişte. Pentru a uşura fixarea acestora mă voi folosi de nivela cu laser. Marginea superioară a acestor martori va fi fixată la o distanţă egală sau mai mică cu lungimea unei plăci de faianţă. Primul perete placat va fi cel din dreapta (unde este lavoarul). Vom placa începând de la lavoar spre fereastră.
24) Pornim laserul pentru a lua linia verticală aliniată pe linia nişei. Facem acest lucru pentru a avea în stânga şi dreapta nişei o placă întreagă, altfel creăm linii clare pe conturul oglinzii. Dacă am pune jumătăţi sau sferturi de plăci ne-ar da impresia de secţionare a peretelui, de micime. În colţ însă acest lucru nu se vede, chiar şi o placă întreagă în colţ îţi dă impresia de este mai mică. Amestecăm adezivul cu cantitatea de apă indicată şi îl întindem pe perete cu un fier de glet cu pieptene de 8 mm. Nu facem mult adeziv şi nici nu întindeţi prea mult pe perete.  poza
poza  25) Aşezaţi placa pe perete şi apăsaţi uşor şi uniform pe toată suprafaţa ei. Puteţi lovi uşor cu palma sau cu un ciocan de cauciuc în placă până când vizual, placa se aliniază paralel pe perete. Cu un boloboc verificaţi acest lucru atât vertical cât şi orizontal, la nevoie mai aplicaţi câteva lovituri uşoare. Între placi introduceţi distanţiere dar nu înainte de a vă asigura că adezivul nu a umplut spaţiul dintre placi. Alegerea distanţierelor se face în funcţie de preferinţă, dar şi în funcţie de egalitatea dimensiunilor dintre plăci.
26) Dacă sunt diferenţe notabile (2..3mm) între plăci sunteţi nevoiţi să alegeţi distanţiere de 3-4 mm. Dacă diferenţa este mai mică alegeţi ce dimensiune doriţi.
Placăm acum peretele cu fereastră. Pornim nivela cu laser şi o fixăm pe latura din dreapta ferestrei, dar cu 1 cm mai înăuntru, în acel centimetru se va alinia faianţă montată în cadrul ferestrei, acelaşi lucru s-a făcut şi la nişa, presupun că aţi studiat pozele.
  poza
poza  27) În următoarele 3 poze vă voi prezenta câteva scule şi accesorii de care vă puteţi folosi la anumite operaţii necesare în placarea cu faianţă/gresie/marmură/piatră.
Polizorul unghiular în care fixăm un disc diamantat fără şanţuri, cele cu şanţuri au o viteză mai mare de tăiere, dar mai "ciupesc" din marginile materialului tăiat.
28) Dispozitiv cu cap vidia pentru realizat găuri. Acest dispozitiv se fixează în orice maşină de găurit/înfiletat care are mandrină cu bacuri (adică nu SDS, SDS plus sau SDS MAX). Dispozitivul este reglabil, putând da găuri cu diametru variabil.  poza
poza  29) Maşina de tăiat faianţă/gresie/marmură/piatră, masa dispune de un sistem de înclinare la un anume unghi dorit. Operaţia efectuată aici este de a tăia cantul plăcilor la un unghi de 45 de grade, fără a merge însă exact pe linia de colţ, se merge cu 1 mm mai jos faţă de unghiul de 90 de grade al plăci. Aceste plăci vor fi utilizate la colţurile exterioare, în acest caz nu mai trebuie să montăm bagheta de plastic.
30) Montajul faianţei continuă în jurul ferestrei. Sub fereastră şi deasupra vom monta un alt model de faianţă. După aplicarea fiecărei plăci de faianţă aplicăm distanţiere în formă de cruce sau pene. În cazul penelor avem avantajul de a putea regla distanţa dintre plăci în funcţie de nevoi, dar există şi riscul de a nu monta plăcile corect, lucrul cu aceste pene este moderat-dificil.  poza
poza  31) Placarea colţurilor exterioare o realizăm cu plăci al căror cant a fost tăiat la 45 de grade (vezi poziţia #29). Aplicăm adeziv pe perete cu gletiera pieptene şi fixăm plăcile. Vom fixa câte o placă pe un perete, formând astfel colţul. Ne vom folosi de o nivelă cu bulă pentru a verifica dacă am aşezat plăcile în plan: vertical/orizontal.

Detaliu 1, Detaliu 2.
32) Avem grijă să curăţăm rosturile dintre plăci, în caz contrar chitul de rosturi nu va avea loc, scoate distanţierii, sunt cazuri în care se fixează în adeziv şi nu mai pot fi scoşi. De asemenea ştergeţi cu un burete sau o cârpă umedă plăcile de faianţă de resturile de adeziv. Surplusul de adeziv de pe perete se va curăţa până la nivelul ultimului rând de faianţă/gresie. La finalul zilei de lucru curăţaţi podeaua de resturile de adeziv căzute, acestea se întăresc peste noapte şi pot crea probleme la placarea podelei cu gresie.  poza
poza  33) În nişa din poza alăturată va fi montat un boiler electric, dar care deţine şi o serpentină ce poate fi conectată la un panou solar. Înainte de a placa această zonă voi realiza sistemul de prindere a boilerului pe perete. A fost fixată şi doza de priză pentru alimentarea boilerului cu curent electric.
34) Conductele în izolaţie albastră vor fi folosite în felul următor: cea cu izolaţie albastră va alimenta boilerul cu apă fiind racordat la reţeaua de alimentare cu apă a casei, iar cea cu dungă roşie va distribui apă caldă furnizată de boiler în reţeaua casei. Se mai pot vedea în spatele lor încă 2 ţevi de cupru, acestea vor fi conectate la panoul solar şi la serpentina boilerului. Pe timpul verii va furniza agent termic încălzit care vă încălzii sau preîncălzii apa din boiler prin serpentina. Cost zero.  poza
poza  35) Continuăm placarea peretelui. Se poate observa pe lângă perete un fir. Acel fir este de fapt un sistem de iluminare cu leduri, ledurile se poziţionează la intersecţia plăcilor sau oriunde în rosturile dintre plăci. Acesta are o lumină difuză, care merge în tandem cu o muzică ambientală, multă spumă şi bineînţeles perechea.
36) Placăm peretele din stânga căzii, dar avem grijă să lăsăm loc pentru fixarea etajerelor de piatră.  poza
poza  37) Detaliu instalaţie de iluminare cu leduri.
38) Detaliu de montare a ledului.  poza
poza  39) Spuneam că deasupra şi sub fereastră vom aplica un alt tip de faianţă. Cu unealta din imagine vom tăia făşi la o lăţime de 4 cm. Avem grijă ca tăietura să fie cât mai curată. Numărul necesar de făşi este greu de stabilit dinainte, aşa că vom face un mic stoc urmând ca în funcţie de nevoi să mai tăiem ulterior altele.
40) După ce am tăiat fâşiile le vom şlefui cantul şi muchiile, atât cât să nu fie tăioase, mă refer doar la marginile care au fost tăiate de noi. În acest sens montăm într-un flex cu turaţie reglabilă un dispozitiv de şlefuire cu banda abrazivă, granulaţie 180-220 cu care vom realiza şlefuirea.  poza
poza  41) Începem montarea fâşiilor. Pentru a putea fixa primul rând şi următoarele fără a avea grijă forţei gravitaţionale, realizăm un cadru cofraj care ne vă oferii suport de sprijin. Verificaţi că este montat la boloboc. În cazul în care nu dispuneţi de o nivela laser vă puteţi folosi de o nivela cu bulă. Cofrajul îl fixăm cu şuruburi autofiletante, îl vom demonta mai uşor la final.
42) Detaliu de montare a plăcilor şi a ledurilor.  poza
poza  43) Începem montajul şi în zona oglinzii. Avem grijă să lăsăm o suprafaţă egală cu oglindă, neplacată. Nu uitaţi să îndepărtaţi surplusul de material de deasupra ultimului rând.
Sfat: Dacă sunteţi începători nu faceţi mult material, veţi putea astfel să vă jucaţi mai mult cu plăcile la aplicare. Nu disperaţi, la început merge mai greu.
44) Detalii:

 • S-a lăsat spaţiu de fixare a etajerelor;
 • Realizarea unui cadru suport pentru plăcile montate deasupra spaţiului unde va fi fixată oglinda;
 • Sistemul de iluminare cu leduri.
 •   poza
  poza  45) Pentru aflarea diverselor unghiuri la care trebuiesc tăiate plăcile ne putem folosi de un echer reglabil. Folosirea acestei unelte este simplă, se fixează o latură a echerul pe o linie orizontală mişcând cealaltă latură până când se se ajunge la unghiul dorit, strângeţi piuliţa de fixare şi gata.
  46) Urmează să placăm cu gresie partea din faţă a căzi, pentru această operaţie va trebui să delimităm zona. Ne folosim de un echer şi o linie.  poza
  poza  47) Fixăm un dreptar la marginea liniei de la care începem placarea. Aplicaţi adeziv cu gletiera cu dinţi şi începeţi aşezarea plăcilor, cu un boloboc verificaţi că sunt aşezate în plan. Păstrăm distanţă egală între plăci folosind distanţiere de plastic. Încă o dată mă voi repeta spunând că nu este recomandat să lăsaţi adezivul să se usuce între rosturi, în caz contrar chitul de rosturi nu va mai avea unde să intre. La 3-4 ore de la aplicare îl puteţi curăţa cu o pană de lemn sau de plastic.
  48) Restul podelei o placăm cu o gresie de culoare crem. Cred că vă place design-ul. Gresia o montăm în romb. Am tăiat un "V" până la jumătatea plăcii. Unghiul V-ul tăiat este de 90 de grade. Începem placare din colţul exterior format de cealaltă gresie.

  Detaliu de fixare.
    poza
  poza  49) Cu această maşină putem executa tăieturile în unghi. Maşina dispune de o riglă gradată cu opritor pentru tăieri repetate şi ajustabilă pentru tăieri la unghi.
  50) Detaliu.  poza
  poza  51) Un lucru foarte important este "panta" de scurgere. La fixarea gresiei vom avea grijă să realizăm panta de scurgere dinspre pereţi către sifonul de pardoseală. Folosiţi bolobocul pentru formarea şi verificarea acestei pante pe toată durata operaţiei de montare a gresiei. În locurile unde am placat complet podeaua putem aplica pe pereţi şi ultimul rând de faianţă. Acestea se taie la lungime în funcţie de spaţiu rămas între rândul 2 şi podea.
  52) Înainte de a placa şi zonele în care sunt ţevile vom avea grijă să fixăm coturile, robineţii, într-un cuvânt toate fitingurile necesare, până la racordul final. De asemenea protejaţi filetele cu ţevi de plastic sau aplicaţi bandă adezivă sau izolatoare.  poza
  poza  53) Detaliu.

  Sfat: Cei mai mulţi dintre dumneavoastră ştiu, dar este bine să menţionăm totuşi că întotdeauna ţeava de apă caldă se montează pe stânga iar apa rece pe dreapta.
  54) După întărirea adezivului folosit la montarea faianţei în zona etajerelor le fixăm şi pe acestea. Nu le mişcaţi cel puţin 12 ore.  poza
  poza  55) Adezivul folosit la fixarea etajerelor fiind uscat trecem la montarea oglinzii. Pentru fixare vom folosi silicon sanitar pe care îl aplicăm în puncte atât pe spatele oglinzii cât şi pe perete. Se poate observa că pe perete din loc în loc au fost fixate distanţiere de plastic. Acestea au rolul de a stabili o distanţă egală de fixare între oglindă şi perete şi de asemenea de a alinia oglinda cu faianţa, să fie la faţă.
  56) Înainte de a placa şi masca de la cadă verificăm dacă cantul căzii prezintă muchii tăioase. Dacă da, folosim o hârtie abrazivă cu o granulaţie mare 400-600 pentru a le îndepărta.  poza
  poza  57) Urmează să placăm masca de la cadă. Pentru că masca este curbă vom folosi bucăţi de faianţă tăiate la aceiaşi lungime, aceasta nu trebuie să fie mare, în caz contrar nu se va putea urma curba căzii. Am ales ca metoda de placare metode de ţesere, ca la cărămizi.
  58) Placarea cu faianţă şi gresie s-a încheiat, nu a mai rămas decât să realizăm finisajul cu chit de rosturi. Chitul de rosturi se va aplica cu o gletieră cu burete, pentru că a fi siguri că acesta a pătruns bine între rosturile dintre plăci vom aplica chitul de rosturi plimbând gletiera din mai multe direcţii peste acelaşi rost. La 2-3 ore de la aplicare, cu un burete umed ştergem pereţi de resturile de chit fără să insistăm în zona rosturilor. Repetaţi operaţia până la curăţarea completă.
  Detaliu.
    poza
  poza  59) Continuăm lucrarea cu finisarea tavanului. După cum se vede tavanul este din plăci de gips carton, acesta a fost fixat cu şuruburi autofiletante, iar capetele lor au fost acoperite cu adeziv. După uscarea adezivului se şlefuieşte cu hârtie abrazivă granulaţie 120. Ştergem tavanul de praf cu o cârpă umedă şi aplicăm amorsa. Aplicarea o facem cu o bidinea.
  60) După uscarea amorsei puteţi trece la aplicarea vopselei lavabile. Pentru un aspect mai plăcut vom aplica 2 straturi ("mâini"), dar aşteptăm uscarea primului strat înaintea aplicării celui de-al 2-lea. Aplicarea o vom face cu un trafalet cu lână din poliester.
  Sfat: Mişcaţi trafaletul într-o singură direcţie printr-o mişcare de dute-vino, în caz contrar se vor vedea după uscare dungi în toate direcţiile
    poza
  poza  61) Urmează racordarea boilerului la reţeaua de apă a casei. În primul rând sudăm ţevile de cupru de la panoul solar la serpentina boilerului, apoi fixăm ţevile de pexal de apă rece/caldă la boiler. Ultima operaţie este izolarea ţevilor şi finisarea locului. În jurul ţevilor de cupru lăsaţi un rost mai mare destinat dilataţiei. Tot în acest spaţiu se va monta şi un vas de expansiune, supapa de siguranţă şi alte accesorii necesare funcţionării în regim maxim de siguranţă a sistemului.

  Finisaj 1, Finisaj 2.
  62) Fixarea bazinului de apă se va face folosind o nivelă cu bulă. Aplicăm provizoriu bazinul cu apă, marcăm cu un creion punctele de fixare şi apoi trecem la realizarea găurilor. Nu uitaţi să montaţi şi un robinet de închidere a apei pentru a putea umbla uşor la bazin.

  Detaliu.
    poza
  poza  63) În rostul lăsat între rama ferestrei şi faianţa/piatra poliţei voi introduce silicon.
  64) Menţionez aici ca siliconul se va aplica de jur împrejurul tuturor obiectelor (cadă, lavoar, vas WC, etc). Rolul lui este de a etanşa locurile care nu pot fi curăţate (sub vasul de WC) sau de jur-împrejurul căzii a cărei margine este flexibilă şi nu se poate folosi chit de rosturi. Alegeţi o culoare a siliconului care să se potrivească cu paleta de culori folosită la faianţă, gresie, chit de rosturi...  poza
  poza  
  Sfat: Urmează etapa finală. Montarea accesoriilor. Montaţi toate obiectele cu grijă, această etapă este foarte delicată şi de cele mai multe ori aici apar probleme. Lumea se grăbeşte să termine şi ba se sparge o placă, ba se zgârie cada, etc.
  66) Pentru a nu folosi plastic am realizat îmbinarea colturilor exterioare prin tăierea plăcilor la un unghi de 45 de grade şi de asemenea uşiţele de vizitare le-am realizat din faianţă.  poza
  poza  67) Detaliu.
  68) Detaliu.  poza
  poza  69) Detaliu.
  70) Detaliu.  poza
  poza  71) Detaliu.
  72) Detaliu.  poza
  poza  Acestea fiind spuse şi arătate, finalizăm împreună încă o lucrare. Ştiu, o să spuneţi că nu este uşor, dar nici eu nu voi spune. Însă, dacă aveţi curajul şi dorinţa de a vă apuca singuri de lucru până la urma veţi reuşit.

  Asiguraţi-vă că timpul lucrează în favoarea dumneavoastră.