Balcon
- lucrare efectuată de: Nicolae Helerea
Balconul, ca şi element arhitectural s-a impus de-a lungul timpului devenind o extensie a clădirilor. Nu întotdeauna este necesară construcţia unui balcon, dar acesta poate fi construit doar ca şi element ornamental, dacă arhitectura clădirii impune acest lucru. Balcoanele fiind situate întotdeauna la o anumită înălţime faţă de sol sunt prevăzute cu o balustradă de protecţie. De asemenea, balcoanele pot fi interioare (loje), exterioare sau o combinaţie a ambelor variante. La construcţia acestora se pot folosi mai multe tipuri de materiale: lemn, piatră, beton, fier, etc. În acest ghid vă voi arăta cum se poate construi un balcon de lemn simplu, ieftin şi zic eu estetic.
poza  1) Pregătirea scândurilor. Lucrarea va fi realizată din lemn de larice. Laricele fiind un răşinos este rezistent în mediul umed.
În primă fază facem măsurătorile şi confecţionăm toate piesele necesare. Le ajustăm la lungimea/lăţimea dorită. Nu uităm să le şlefuim dacă este cazul.
2) Înainte să începem construcţia montăm o schelă pe care avem grijă să o asigurăm corespunzător. Accidentele sunt în primul rând dureroase.
Vom începe construcţia prin realizarea unei podele. Se poate observa că în colţuri şi în partea frontală s-au realizat decupaje în care se vor fixa baluştrii. Scândurile podelei le fixăm la o distanţă de 1,5 cm una faţă de cealaltă şi de asemenea la capete lăsăm aceiaşi distanţă. Acest lucru permite o dilatare fără probleme pe timp călduros iar pe timp ploios va permite scurgerea rapidă a apei.
  poza
poza  3) Fixarea scândurilor o vom realiza cu şuruburi autofiletante de inox. Dacă se foloseşte alt tip de şuruburi sau cuie este posibil ca acestea să ruginească. Se poate observa că aceste scânduri au un profil antiderapant. (acele şanţuri longitudinale)
4) Fixăm baluştri, aceştia îi realizăm dintr-un lemn de brad. 2 dintre ei se vor fixa de grinzile pe care montăm balconul iar 2 se vor prinde de fronton. Poate părea insuficient, dar frontonul se va prinde şi de grinzi. Cel mai simplu este să urmăriţi pozele. Veţi găsi explicaţiile necesare.  poza
poza  5) Pentru că tocmai vorbeam de fronton acum îl montăm şi pe acesta. Se vede în stânga cum am montan balustrul de el.
6) Aici se poate vedea mai bine cum se fixează baluştrii pe colţ. Dacă vă uitaţi cu atenţie veţi observa că există deja găuri date, iar găurile sunt şanfrenate. (se lărgeşte gaură pentru a se ascunde capul şurubului.)  poza
poza  7) Trecem acum la realizarea baluştrilor care se vor fixa de perete cu prezoane (tije metalice filetate de la un capăt la altul). Folosim o freză de lemn pentru a da găuri pe o adâncime de 2 cm. Distanţa între găuri va fi de 50 cm. După frezare folosim un burghiu (Ø 12) de lemn pentru a străpunge lemnul.
8) Aşezăm balustrul pe perete şi trasăm pe perete linia de fixare şi punctele de străpungere a zidului. Cu o bormaşină cu percuţie şi un burghiu de beton facem găurile necesare. Aveţi grijă să daţi găurile perpendicular pe zid.  poza
poza  9) Pentru că nu dorim ca prezonul să se vadă în casă, dăm nişte găuri în perete cu o freză de beton. Vom pătrunde în BCA cam 3 cm. După frezare îndepărtăm restul de material cu o daltă şi un ciocan.
10) Vom fixa prezonul definitiv de perete cu piuliţe, pe interior şi exterior. Avem grijă să folosim şi şaibe plate, pe diametrul prezonului dar cât mai late. Ar fi de preferat ca acest prezon să fie din inox, pentru a nu ruginii, dar dacă nu aveţi îl puteţi vopsi.  poza
poza  11) Prezoanele fiind montate putem fixa şi baluştrii. Piuliţele (după ce punem înainte şi şaibe plate) le vom strânge cu o cheie tubulară. Se poate observa că aceste prezoane nu mai sunt foarte vizibile. Astfel creşte estetică.
12) Urmează să fixăm lateralele. Acestea sunt din scândură de brad rindeluită, neprofilată. Fixăm scândura cu câte 2 şuruburi autofiletante de inox la fiecare balustru.
Detaliu 1, Detaliu 2.
  poza
poza  13) Ultima parte în construcţie este montarea mâinii curente care este tot din lemn de larice; este un lucru la fel de simplu că orice etapă a acestei construcţii, doar un mic sfat: tăiaţi scândurile la intersecţie în unghi de 45 de grade.
Detaliu.
14) În cazul în care doriţi, puteţi realiza caneluri cu o freze de lemn. Eu am luat decizia de a le face, va arăta mai fain cu aceste şanţuri.
Demontaţi toată construcţia (puteţi eticheta fiecare piesă pentru a-l putea apoi reasambla mai uşor). Aplicaţi minim 2 mâini de ulei de in şi apoi o mână de lac. Montaţi definitiv balconul şi mai aplicaţi încă 2 mâini de lac.
Înainte de a da cu lac peste lac se şlefuieşte uşor cu o hârtie abrazivă cu granulaţie mică, ~180, ştergeţi de praf şi apoi aplicaţi lacul.
  poza
poza  Lucrare uşoară, cu siguranţă vă va reuşi.

Succes.
   poza