Ciocan din lemn
- lucrare efectuată de: Nicolae Helerea
Ciocanul din lemn este o unealtă ce se foloseşte de mult timp. Aceasta este întrebuinţată în multe domenii de activitate, dulgherie, tâmplărie, sculptură, etc. O astfel de unealtă de calitate nu are un preţ mic, cu toate că este din lemn. În ghidul de mai jos vă voi arăta cum se poate efectua o sculă de calitate în propriul atelier. Studiaţi pozele cu răbdare şi atenţie, puteţi găsi multe informaţii care nu sunt se regăsesc şi în text.
Studiaţi schiţa pentru detalii. Puteţi ajusta cotele la nevoile dumneavoastră.Schiţă 3D .SKP (Google SchetchUp).
Scule necesare.
Metode de îmbinare a lemnului
  poza
poza  1) Pentru început trebuie să facem rost de o bucată de lemn mai gros un pic. Cel mai simplu este să-l luăm de undeva din provincie, mai toată lumea are ceva butuci de lemn prin curte. Se recomandă lemn de esenţă tare: stejar, fag, carpen, arţar, etc.
Eu am găsit o bucată de nuc şi dintr-un europalet am luat un "picior", lemn de fag. Cel mai bine este ca ciocanul sa fie făcut din lemn stratificat, dar timpul nu îmi permite să fac lemn stratificat aşa că îl facem dintr-o bucată.
2) După ce îl tăiem cu un circular sau cu un fierăstrău manual la cotele dorite, trecem la rindeluirea piesei pe toate feţele. Ciocanul va avea o formă trapezoidală cu baza mare în sus, iar faţă de sus va fi curbată.  poza
poza  3) Pentru a afla centrul unde trebuie să dăm gaura necesară fixării cozii, trasăm pe baza mică a lemnului 2 linii diagonale. Cu o freză de lemn de fi 20 străpungem lemnul pe o adâncime de 3 cm.
4) Coada o realizăm dintr-un pătrat de lemn de 2x2 cm căruia în rindeluim colţurile rezultând astfel un hexagon.  poza
poza  5) La un capăt, rotunjim puţin coada (3 cm) pentru a putea intra în gaura ciocanului. Atenţie să nu şlefuiţi prea mult, coada trebuie să intre fest în gaură.
6) Simplu şi uşor. A rămas să finisăm colţurile şi muchiile pentru a nu deranja la lucru. Coada o fixăm cu adeziv de lemn. Aşteptaţi 24h uscarea completă a adezivului şi apoi îl puteţi folosi cu încredere.  poza