Cişmea Helerea
- lucrare efectuată de: Nicolae Helerea
În acest articol vă voi arăta cum se construieşte o cişmea prefabricată. Se poate construi direct pe poziţie, nu înainte însă de a-i face şi o mică fundaţie.
Pentru construcţie s-a ales piatră de râu puţin plată de culoare maro cu dimensiuni maxime în diametru de 15-17cm. Alegerea adezivului este foarte importantă pentru finisaj. Puteţi alege ciment alb în cazul în care doriţi ca rosturile dintre pietre să fie albe, sau puteţi alege colaranţi pe care să-i adăugaţi în compoziţia betonului. În cazul în care nu găsiţi ciment alb se poate finisa la final cu chit de rosturi de culoarea dorită.
poza  Scule necesare.
Adezivi necesari şi modul de preparare.
Calculator reţetă betoane

1) Dimensiuni:
Diametru tub vertical 25 cm
Diametru cuvă 35 cm
Înălţime fără capac 80 cm
2) După stabilirea cotelor şi transpunerea acestora pe placa de lucru am confecţionat un cofraj din plasă de gard ptr. a putea vedea şi aşeza bine pietrele. Cofrajul se prinde de scândură cu şuruburi autofiletante pentru a preveni deplasare lui în timpul lucrului.  poza
poza  3) Tot pentru cofraj se vor mai folosi şi 2 tuburi de plastic.
 • Diametru tub vertical 110 mm
 • Pentru scurgere un tub de diametru 50mm (această cişmea nu este prevăzută cu sifon, puteţi monta un sifon de pardoseală pe care să-l încastraţi în beton. Sifonul în momentul instalări trebuie prevăzut şi cu ţeavă de scurgere. Pentru a evita înfundarea lui cu beton pe timpului efectuării lucrări puteţi să puneţi în sifon ghemotoace de hârtie).
 • 4) Cuva trebuie prinsă de tubul vertical cu armatură pentru ai conferii o rezistenţă cât mai mare. Puteţi folosi pentru armare orice fier beton.  poza
  poza  5) După cofrare, se trece la prepararea betonului.
  Betonul se face cu un sort mărunt şi nisip. Trebuie să aibă o densitate mai mare pentru prevenirea scurgerii lui în momentul prelucrării.
  6) Se toarnă primul strat de beton. După turnarea a minimum 5 cm de beton se introduce armătura.  poza
  poza  7) În continuare se mai tornă un nou strat de beton şi se armează iar.
  Alegeţi pietre de aproximativ aceiaşi dimensiune şi aşezaţi-le pe margine. Aveţi grijă să se încadreze pe marginea cofragului.
  În cazul în care cantitatea de beton deţinută este mică se pot introduce pietre şi în partea din mijloc, de preferinţă de dimensiuni mai mici şi nu foarte multe.
  8) Completaţi cu beton şi treceţi la aranjarea celui de-al doilea rând de pietre.  poza
  poza  9) Aranjaţi betonul din cuvă în pantă, de la marginea exterioară a cuvei spre mijloc ei, neteziţi uşor şi treceţi la aranjarea pietrelor care vor forma fundul cuvei.
  10) Aveţi grijă ca panta să fie uniform aranjată de jur împrejur în aşa fel încât o găleată aşezată în cuva să stea dreaptă. Puteţi forma orice model doriţi. Se va avea grijă ca pietrele să fie suficient de adânc înfipte în beton.  poza
  poza  11) După aranjarea cuvei continuaţi construcţia la tubul vertical.
  12) Să nu uitaţi să introduceţi încă un tub de plastic (diametru 32/50 mm) în locul pe unde va ieşi ţeava de apă la care va fi montat robinetul.  poza
  poza  13) Când şi ultimul rând de pietre a fost aşezat, turnaţi un strat de beton şi finisaţi uniform cu mistria partea de sus, unde va veni capacul.
  14) După finalizarea bordurii de sus se curăţa eventualele resturi de beton din cuvă, fără a mişca pietrele. Se aşteaptă 5 ore după care se poate efectua decofrarea.
  Tuburile verticale se vor scoate prin rotirea lor stânga/dreapta şi ridicare. Evitaţi mişcările bruşte, betonul încă nu este uscat şi există riscul de a mişca pietrele, lucru care duce la pierderea prizei de beton.
  Apoi, cu un cleşte de sârmă tăiaţi plasa şi decofraţi.
  Nu scoateţi încă tubul orizontal, util pentru ţeava de apă/robinet. Îl mai lăsaţi un timp, pentru o întărire mai bună a betonul în zona respectivă.
    poza
  poza  15) După decofrare cu o perie de sârme curaţi restul de beton dintre pietre (rosturile).
  16) Apoi cu o pensulă spălaţi cu apă rosturile şi pietrele. În continuare vom detalia finisarea cişmelei cu chit de rosturi de culoare albă.  poza
  poza  17) ATENŢIE !!
  Operaţia de finisare se va efectua la umbră.

  Am amestecat chitul de rosturi cu nisip fin în proporţie de aproximativ 3 părţi chit 2 nisip fin.
  Amestecul rezultat va avea consistenţa unui mortar. Aplicarea lui se poate face şi în strat mai gros, grosimea dându-vă posibilitatea de a-l lucra mai uşor iar chitul nu va crăpa.
  18) Chitul se introduce cu grijă în toate rosturile cu mistria. Aveţi grijă să nu rămână goluri de aer.  poza
  poza  19) Se nivelează cu pensula imediat după umplerea rosturilor, urmând ca finisajul final să se facă după aproximativ o oră.
  20) Pentru finisaj folosiţi un burete. Înmuiaţi buretele în apă şi stoarceţi. Ştergeţi excesul de chit cu buretele. Spălaţi buretele într-un vas cu apă şi reluaţi. Nu aplicaţi apa în exces.   poza
  poza  21) Repetaţi procedura de ştergere a pietrelor cu buretele şi pensula.
  22) Un ultim procedeu de finisare se va executa cu mistria, pensula şi buretele.
  De jur împrejurul fiecărei pietre se decupează din chit cu mistria aproximativ 1cm. Mistria se ţine într-un unghi de 45 grade.
  După decupare, cu pensula înmuiată în apă (nu în exces) se freacă şanţul , în aşa fel încât să rotunjiţi muchiile lui.
  Spălaţi bine piatră cu buretele după finisarea muchiilor.
    poza
  poza  23) În cazul în care pe piatră rămân urme fine de beton sau chit puteţi folosi o soluţie detartrantă pentru înlăturarea lor.
  Detartrantul se poate aplica prin pulverizare. După perioada de aşteptare indicată pe eticheta produsului, spălaţi bine cu apă.
  24) Construcţia este finalizată.
  Aşteptaţi încă 2-3 zile înainte de a trece la transportarea şi instalarea pe poziţie a cişmelei.
  După instalare verificaţi şi efectuaţi eventualele finisaje.
    poza