Compas
- lucrare efectuată de: Daniel Morlova
Compasul este o unealta foarte utila atunci cand dorim sa trasam cercuri perfecte. Ce facem insa cand trebuie sa trasam un cerc cu un diametru mai mare, acest lucru nu se poate realiza cu un compas clasic din comert. Avand nevoie de a trasa un cerc mai mare si neavand cu ce a trebuit sa-mi fac un compas. In ghidul de mai jos va voi prezenta cum am realizat acest lucru.
poza  1) Se intampla, cum se intampla cateodata sa ai nevoie de o scula/instrument care este atipica. Adica nu se prea gaseste in comert sau costurile nu justifica achizitionare ei. In cazul meu este vorba de un compas, asa ca nu am avut incotro si am realizat unul din resturi de materiale si ceva piese de prin cutii. 2 bucati de lemn de stejar, o tija de inox recuperata de la o imprimanta casata, 2 picioare reglabile de mobila, 2 piulite de fi 8 si un imbus vechi din care am facut un ax de centrare.
2) Am dat gaura cu un burghiu de dimensiunea axului in piesa culisanta pe lungimea ei.  poza
poza  3) Tot in piesa culisanta am dat o gaura de data aceasta pentru piulita filetanta, adancimea de gaurire fiind egala cu lungimea piulitei. Atentie, dimetrul burghiului trebuie sa fie egal cu diametrul corpului piulitei fara filet (vezi poza 6).
4) Am gaurit piesa port-creion pe toata lungimea cu un diametru egal cu al creionului.  poza
poza  5) Urmeaza sa dam inca o gaura pentru fixarea creionului cu un surub. In gaura am fixat o piulita cu filet dublu. Adancimea de gaurire trebuie sa fie pana in gaura in care se va introduce creionului. Pe partea opusa gaurii de fixare a creionul dam inca o gaura fara sa intram in gaura creionului. Aceasta ne va trebui pt a fixa piesa port-creion de ax-ul compasului.
6) In imagine se poate vedea piulita dubla si piciorul de mobilier folosit pt. blocarea creionul si a piesei culisante pe ax.  poza
poza  7) Infiletati 2 piulite pe surub si apoi infiletati in piulita cu filet dublu restul de surub pana se blocheaza in cele 2 piulite. Fixati piulita dubla in gaura, apasati pe surub si cu o cheie adecvata incepeti sa strangeti piulita. Filetul exterior al piulitei cu filet dublu se va infileta in lemn. Verificati sa nu patrundeti prea mult in adancime. Maxim pana la intersectia gaurilor. Cea a axului (de culisare) si cea de blocare a surubul.
8) Detaliu cu piesa port-creion.  poza
poza  9) Dupa fixarea piulitelor am dat o gaura pentru fixarea unui ax de centrare a compasului. Eu l-am realizat dintr-un imbus vechi pe care l-am ascutit la un capat, este bine sa fie o piesa din otel. O tija de lemn ar flamba cand se traseaza cercuri cu un diametru mai mare.
10) Urmeaza sa finisam prin slefuire piesele de lemn.  poza
poza  11) Piesele componente ale compasului.
12) Detaliu.  poza
poza  13) Cu epoxi am fixat piesele ce nu trebuie sa se mai miste.
14) Axul de centrare fixat in piesa culisanta.  poza
poza  15) Si piesa port-creion in capul axului. Dupa intarire am finisat piesele de lemn cu ceara. Se pot lacui sau da cu ulei, dupa preferinta.