Făraş
- lucrare efectuată de: Nicolae Helerea
A ocroti mediul în care trăim nu ţine numai de ecologie ci şi de educaţia noastră. Dă dovadă de educaţie !

Făraş, obiect a cărui importantă este stabilită de necesitatea utilizării lui. Cu mulţi ani în urmă, înaintea apariţiei aspiratoarelor era un obiect care nu lipsea din nici o casă. Azi se găsesc în general prin gospodăriile care beneficiază şi de curte. Nu trebuie să fii tinichigiu pentru a realiza un făraş, odată se făceau în şcoli la lucru manual, clasele 7-8, deci nu aveţi nici o scuză în a nu face un astfel de obiect.
Studiaţi schiţa pentru detalii. Puteţi ajusta cotele la nevoile dumneavoastră.  poza
poza  1) Confecţionarea făraşului o vom face dintr-un rest de tablă rămas de la o altă lucrare, pe care o puteţi urmării aici.
Tabla mea este ondulată, pentru a o îndrepta am folosit un ciocan de lemn cu care am lovit cu putere medie spre mică bucata de tablă.
2) Ne folosim de un echer pentru a măsura şi trasa dimensiunile făraşului. Puteţi ajusta dimensiunile după nevoile dumneavoastră. Dacă nu sunteţi sigur că vă va ieşi din prima, puteţi exersa lucrând forajul dintr-o bucată să hârtie sau carton.
Pentru a tăia tabla folosim o foarfecă de tablă sau o ghilotină, ca în cazul meu. Posibil ca tabla să se onduleze puţin la tăiere, folosiţi ciocanul de lemn pentru a o îndrepta la loc.
  poza
poza  3) Fixăm bucata de tablă în menghină şi cu un ciocan de lemn îndoim cele 3 margini (stânga/dreapta/spate). Mânuiţi ciocanul cu blândeţe, altfel riscaţi să văluriţi tabla.
Dacă vă lipseşte menghina vă puteţi folosi de o nicovală (vezi poziţia 4), aşezaţi tabla pe nicovală şi cu ciocanul de lemn îndoiţi tabla bătând de sus în jos. Detaliu de îndoire.
4) La îndoirea marginilor, mai ales la cele diagonale se vor forma "valuri" îndoite în interiorul foraşului. Aceste valuri le vom îndrepta cu ciocanul de lemn. Probabil că un tinichigiu ar face acest făraş fără să-l îndoaie ca mine, dar eu nu sunt tinichigiu, doar am nevoie de făraş şi cu ocazia asta vreau să arăt şi altora cum se poate face.  poza
poza  5) Folosindu-ne de un cleşte cu fălci lungi, îndoim uşor tabla formând marginile şi colţurile făraşului.
6) La îndoirea marginilor ne vom folosi şi de un ciocan de lăcătuş, dar cu grijă, să nu stricăm tabla. Colţurile le îndoim după ce facem operaţia de mai jos.

Metalul bătut cu ciocanul se subţiază, deci automat acesta se lăţeşte.
  poza
poza  7) După ce îndoim lateralele şi partea din spate la un unghi de 90 de grade ne pregătim să îndoim colţurile. Cu o foarfecă de tablă tăiem un pic (aproximativ 4 mm) din marginea de sus a colţurilor laterale, stânga/dreapta. După tăiere îndoim colţurile.

Pentru uşurinţă, efectuaţi tăieturile înainte să treceţi la îndoirea marginilor.
8) Bun..., urmează acum să îndoim 5 mm din marginea de sus, de jur împrejurul piesei. Acest lucru ne va proteja să nu ne tăiem în muchiile făraşului când îl folosim. Cu un patent îndoim puţin tabla urmând să definitivăm îndoirea bătând cu un ciocan de lăcătuşerie.  poza
poza  9) Prindem făraşul în menghină şi apăsăm uşor spre spate. Astfel îndoim 1 cm din partea frontală, aproximativ 3-5 grade. Acest lucru ne va ajuta să nu ne aplecăm foarte mult când vom strânge gunoiul, în plus îndoitura forţează foraşul să se aşeze paralel cu solul, la un unghi mic, în aşa fel încât să nu permită gunoiului antrenat de matură să intre sub el.
10) Urmează să facem coada. Prindem în menghină pe lungime bucata de tablă din care vom confecţiona coada, pe o adâncime de aproximativ 6 mm. Îndoim la un unghi de 90 de grade lovind cu ciocanul de lemn. Repetăm operaţia şi pe cealaltă lungime. Aveţi grijă să îndoiţi pe aceiaşi parte ambele lungimi.  poza
poza  11) Coada nu ar rezista fără o ranforsare, aşa că luăm o bucată de sârmă cu o grosime de 3 sau 4 mm. O îndoim pe jumătate (vă puteţi folosi de o coadă de mătură, lopata, etc, pe care să îndoiţi sârma, treceţi sârmă pe după coadă, aşează jumătatea sârmei pe coadă, prinde sârma de ambele capete şi trage spre tine. Se va îndoi formând o buclă frumoasă.), aşezăm sârma pe una din marginile îndoite la 90 de grade şi batem cu ciocanul îndoind tabla peste sârmă. Sârma trebuie să rămână captivă în interiorul marginii îndoite.
12) Urmează să îndoim coada în formă cifrei "4". Pentru uşurinţă voi detalia procesul printr-o schiţă.  poza
poza  13) Ultimul lucru este fixarea cozii la făraş. Folosim o maşină de găurit pentru a da găurile pentru nituri. Câte 2 pe latură, orizontal/vertical. Niturile le fixăm cu un cleşte de nituri pop.
Treaba-i gata, cam un ceas a durat tot.
Apăi..., nu e el cel mai fain făraş, da..., aşa harnic îi la adunat...
  poza