Finisarea prin băiţuire/lăcuire sau vopsire

Şlefuirea
Şlefuirea manuală
Şlefuirea cu maşini de şlefuit

Materiale de umplutură
Material pentru finisat nodurile

Aplicarea de ceară
Aplicarea baiţului
Şlefuirea manuală

Este cea mai bună metodă de şlefuire în ciuda faptului că este mai înceată şi necesită multă muncă şi efort fizic. De pildă, numai prin metoda manuală vom obţine un finisaj bun în cazul pieselor mici sau a suprafeţelor profilate.

Alegerea granulaţiei.

La alegerea granulaţiei va trebui să ţinem cont de mai multe lucruri:

1) în funcţie de esenţa lemnului
  • esenţele moi (brad, pin, molid, tei, etc.) se vor şlefui cu o granulaţie mai mare începând de la 150 în sus;
  • esenţele tari (fag, stejar, prun, cireş, etc) se vor şlefui cu o granulaţie începând de la 120 în sus;
2) în funcţie de procesul tehnic curent:
  • la curăţarea pieselor de vopsea sau lac vom folosi granulaţii cuprinse între 100-150, având grijă să exercităm presiune constantă si nu prea mare asupra suprafeţei de prelucrat. Folosiţi în mod obligatoriu masca de protecţie, praful de lac sau de vopsea poate fi foarte toxic.
  • la degroşarea unor piese, aici în funcţie de grosimea materialului pe care va trebui să-l eliminăm putem folosi granulaţii mai mici, ~ 60..80. Ce trebuie să reţinem este că, o granulaţie mică zgârie lemnul, obligându-ne pentru înlăturarea zgârieturilor să muncim mai mult, dar ce este mai important să şlefuim o grosime mai mare, lucru care poate duce la stricarea piesei.
  • la finisarea pieselor vom ţine cont de punctul 1, continuând finisarea prin schimbarea granulaţiei periodic, ajungând în final la o granulaţie cât mai mare. O granulaţie cuprinsă între 400 şi 600 asigură un finisaj de o calitate superioară.


Tehnică:

Înainte de a începe şlefuirea va trebui să detectăm direcţia fibrei. Întotdeauna vom realiza şlefuirea pe direcţia fibrei. Putem afla direcţia fibrei fie vizual, (se văd fibrele lemnului, de obicei pe lungimea piesei de lemn), fie trecem cu degetele peste suprafaţa lemnului în ambele direcţii; dacă simţim la degete denivelări (lemnul mai aspru) însemnă că suntem împotriva fibrei, cealaltă direcţie e cea bună, fibra.La poziţia 1 şi 2 se poate vedea direcţia de şlefuire, în lungul fibrei.

La şlefuirea manuală în cazul suprafeţelor mari de prelucrat ne vom ajuta de un dispozitiv de şlefuit realizat dintr-o bucată dreptunghiulară de lemn pe suprafaţa căruia vom aplica hârtia abrazivă. Acest lucru ne va ajuta să şlefuim o suprafaţă mai mare asigurând o şlefuire plană.

Muchiile vor fi şlefuite cu grijă mai mare, exercităm o presiune constantă pe dispozitivul de şlefuit, altfel muchiile vor fi neregulat şlefuite.

În cazul pieselor profilate, şlefuirea o vom face fie folosindu-ne de o bucată de lemn care va avea un profil în negativ faţă de profilul piesei de şlefuită pe care aplicăm hârtie abrazivă; fie direct cu hârtia abrazivă, degetele oferind o precizie mai mare.

Pe perioada şlefuirii scuturaţi frecvent hârtia abrazivă de rumeguş lovind uşor hârtia de o bucată de lemn sau de masa de lucru.

Sfat:
La final, ştergeţi piesa cu o cârpă umedă, aşteptaţi să se usuce şi şlefuiţi apoi folosind o hârtie abrazivă cu o granulaţie mare 400-600. Apa ridică fibra lemnului permiţând o şlefuire mai fină, perfectă.