Finisarea prin băiţuire/lăcuire sau vopsire

Şlefuirea
Şlefuirea manuală
Şlefuirea cu maşini de şlefuit

Materiale de umplutură
Material pentru finisat nodurile

Aplicarea de ceară
Aplicarea baiţului
Şlefuirea cu maşini de şlefuit

Unul din avantajele pe care îl oferă şlefuirea mecanizată este viteza. Nu poate fi neglijat nici efortul fizic scăzut. Totuşi, la şlefuirea mecanizată va trebui să avem mare grijă la forţa de compresie (apăsare). Dacă nu avem o tehnică bună riscăm să facem adâncituri greu de reparat în piesele şlefuite.

Tehnică:

1) Maşina de şlefuit cu excentric. Achiziţionaţi întotdeauna o maşină de şlefuit cu nivel scăzut de vibraţii, veţi putea lucra mai mult timp cu ea fără să vă resimţiţi fizic.

Pentru o bună execuţie fixaţi piesa de lemn. Şlefuirea se realizează cu o mişcare de du-te-vino pe direcţia fibrei (întotdeauna), fără să apăsăm tare, de asemenea, apăsarea trebuie să fie constantă.

Mare atenţie la muchii şi colţuri, maşina de şlefuit având viteză mare de şlefuire ne poate strica piesele.

2) Maşina de şlefuit cu bandă. Este mult mai puternică ca cea cu excentric, din acest motiv recomand multă grijă în lucrul cu această maşină.

Sfat:
Înainte de pornirea sculei electrice îndepărtaţi dispozitivele de reglare, care pot fi ataşate sculei. Purtaţi îmbrăcăminte adecvată şi de protecţie. Nu purtaţi îmbrăcăminte largă sau podoabe. Praful rezultat în timpul şlefuirii poate fi toxic. Recomand utilizarea unei măşti de protecţie clasa de filtrare P2. De asemenea folosiţi ochelari de protecţie si dopuri de urechi sau căşti.