Finisarea prin băiţuire/lăcuire sau vopsire

Şlefuirea
Şlefuirea manuală
Şlefuirea cu maşini de şlefuit

Materiale de umplutură
Material pentru finisat nodurile

Aplicarea de ceară
Aplicarea baiţului
Materiale de umplutură

Sunt situaţi în care va trebui să umplem cu un material zgârieturile şi crăpăturile din lemn. În acest sens putem folosi diverse materiale. Unele se pot cumpăra de-a gata altele le putem face chiar noi.

În cazul în care la finisaj vom folosi lac, va trebui să avem un material de umplutură de aceiaşi nuanţă ca şi lemnul finisat.

Un material de umplutură tradiţional se poate realiza prin amestecul de praf de lemn (din acelaşi lemn ca cel prelucrat) în amestec cu adeziv sau un amestec făcut din chit de adeziv şi pigment de ocru. (amestecaţi pigmentul cu chit, adăugaţi puţină apă iar culoare după ochi). Altul ar putea fi achiziţionat din comerţ şi anume, chitul de cuţit.

Aplicarea

O putem face cu un cuţit de chit, o spatulă sau un şpaclu îngust. Amestecul trebuie să fie de consistenţă moale, pentru a putea pătrunde cât mai profund în crăpătură. Vom avea însă grijă ca amestecul să aibe textura dorită. Aplicaţi materialul de umplutură prin apăsarea cu putere a pastei în crăpătură. Aveţi grijă ca stratul de material aplicat să fie puţin în exces. Materialul când se usucă îşi micşorează volumul. Surplusul de material se va îndepărta prin şlefuire.