Finisarea prin băiţuire/lăcuire sau vopsire

Şlefuirea
Şlefuirea manuală
Şlefuirea cu maşini de şlefuit

Materiale de umplutură
Material pentru finisat nodurile

Aplicarea de ceară
Aplicarea baiţului
Aplicarea baiţului

Baiţul este un colorant de lemn ce ne permite să schimbăm culoarea lemnului, dând impresia că o anumită piesă de lemn este dintr-o altă esenţă decât în realitate. Bineînţeles că acesta modifică doar culoare nu şi structura fibrei.

Baiţurile pot fi de 2 feluri:
 • Baiţurile pe bază de apă sunt ecologici, depozitarea şi folosirea acestora nu necesită o anumită protecţie. Acestea pot fi achiziţionate gata preparate sau putem achiziţiona praf de baiţ urmând să realizăm noi baiţul prin amestecul prafului cu apă. Cu cât punem mai multă apă cu atât culoarea se va deschide.

  Aplicarea

  Aplicarea baiţului se va realiza cu pensula, prin pulverizare, cu un ghemotoc de vată din fibră textilă sau cu o rolă. Vom avea grijă să aplicăm baiţul rapid şi cu mişcări regulate, cu cât staţionăm mai mult şi vom aplica mişcări neregulate coloritul lemnului va ieşi neuniform cu variaţii mari de nuanţă. La aplicarea baiţului cu ghemotoc de vată se va urmării obţinerea unui strat continuu şi uniform. Înainte de aplicare baiţul trebuie amestecat bine, agitat puternic pentru a distribui uniform pigmenţii componenţi în întreaga masă. În timpul aplicării baiţul trebuie amestecat periodic.

  Întotdeauna se va aplica baiţul în direcţia fibrei, indiferent de metode de aplicare.

  La capătul piesei şi pe cant se va aplica baiţul cu blândeţe, fără apăsare, pentru ca baiţul să pătrundă în lemn, dar şi pentru a preveni prelingerea acestuia peste margine, lucru care ar duce la apariţia unor pete.

  Sfat
  După ce am aplicat baiţul, înainte de uscare, frecăm cu un ghemotoc de vată curat sau cu o cârpă pentru a distribui cât mai uniform baiţul pe suprafaţa.

  Aplicarea baiţului pe bază de apă va face ca fibra lemnului să se ridice. Din această cauză după ce se usucă baiţul vom avea grijă să şlefuim suprafaţa băiţuită cu o hârtie abrazivă fină (granulaţie ~ 300...400), fără însă să aplicăm o presiune prea mare şi nici insistenţă sporită.

  Sfat
  Recomand ca înainte de băiţuirea piesei să faceţi o probă de baiţ pe o bucată de lemn de aceiaşi esenţă cu piesa finită. Aşteptaţi să se usuce şi observaţi dacă este exact culoarea la care vă aşteptaţi. Este recomandat să aplicaţii chiar şi lacul pe piesa de probă, astfel calitatea lucrării va fi asigurată pe deplin.


  Info
  Fiecare strat de baiţ aplicat va închide la culoare lemnul. Aveţi grijă să aşteptaţi uscarea primului strat înainte de aplicarea următorului strat. În caz contrar riscaţi să aveţi la final o altă nuanţă decât cea dorită.
 • Baiţurile pe bază de solvent/alcool vor fi depozitate numai în vase din sticlă, plastic rezistent la solvenţi/alcool, sau metalice prevăzute cu un strat special de protecţie. Aplicarea acestora se va realiza în spaţii special amenajate respectând normele de protecţie inscripţionate pe etichetele produsului. Acestea mai au şi rolul de a închide porii unor diverse esenţe tari de lemn (stejar, fag, etc).

  Aplicarea

  Se vor aplica metodele de aplicare de la baiţul pe bază de apă cu menţiunea ca la baiţul pe bază de solvenţi/alcool se recomandă aplicarea acestuia prin pulverizare datorită vitezei crescute de uscare.

  La temperatura de peste 20 C baiţul se usucă în timp de câteva minute.