Fund de lemn
- lucrare efectuată de: Daniel Morlova
Fund de lemn, tocător, cârpător, etc.
Puteţi să-i spuneţi cum vreţi, rolul lui este acelaşi. Definiţie: bucată de lemn rotundă, pătrată sau dreptunghiulară, pe care se răstoarnă mămăliga sau pe care se taie carnea, ceapă etc.' În ghidul de mai jos vă voi arăta cum se poate realiza un astfel de accesoriu atât de util în bucătărie. Bineînţeles că se poate achiziţiona din comerţ, dar nu veţi găsi tocătoare cu forme deosebite sau realizate dintr-un lemn nobil.
poza  Bucata de scândură din imagine am primit-o cadou de la Nicolae Helerea. Este lemn de nuc, esenţă nobilă, rezistent şi cu aplicabilitate foarte mare datorită calităţii deosebite.

M-am tot gândit ce aş putea realiza din ea. Prima idee a fost să realizez un set de linguriţe din lemn, dar apoi mi-a venit ideea de a face un tocător. Un bucătar priceput va aprecia întotdeauna un tocător mare şi rezistent.

Scule necesare
Metode de îmbinare a lemnului
Mic dicţionar tehnic

2) Am hotărât că modelul să fie unul nonconformist. Aşa că am lăsat imaginaţia şi mâna să-mi traseze conturul fundului de lemn.
Cu un fierăstrău pendular eliminăm surplusul de material.
  poza
poza  3) Acesta este modelul care mi-a ieşit mie. Dimensiunile aproximative ale fundului de lemn sunt:
lungime 49 cm
lăţime 31 cm
grosime 3,5 cm.
4) Următorul pas este realizarea unui mâner, fiind mare şi greu îi trebuie un mâner care să permită o manipulare fermă. Mânerul îl facem la interior, decupând un semicerc. Folosim maşina de găurit pentru a da o gaură în lemn ca punct de plecare a pânzei de la fierăstrăului pendular.  poza
poza  5) Cred că aţi văzut în prima poză că lemnul prezintă diferenţe de nivel (aproximativ 1-2 mm) apărute în momentul debitării scândurii la gater. Pentru a îndrepta faţa scândurii, cu un creion de tâmplărie (are mina de cărbune moale şi nu zgârie lemnul) trasaţi linii perpendiculare pe diferenţele de nivel. Folosim o maşină de şlefuit cu bandă (cu granulaţie începând de la 80..100..150 până la 240). Aşezaţi maşina perpendicular pe diferenţele de nivel şi fără să apăsaţi şlefuiţi până dispar complet liniile de creion. La final cu o bucată de hârtie abrazivă teşim marginile tocătorului.
Aceasta este povestea unei bucăţi de scândură. Chiar dacă nu se vede în orice bucată de lemn sau de piatră se ascund lucruri minunate.


Sfârşit!
  poza