Atenţia asupra unei case ne este atrasă de către gard şi poarta de acces. Gardul se alege în funcţie de arhitectura casei, iar casa în funcţie de zona în care este amplasată. Întotdeauna vom avea grijă însă, ca acesta, să se integreze armonios cu mediul înconjurător.
Funcţionalitatea gardului va decide stilul pe care îl puteţi alege dintr-o paletă destul de largă: gard viu, gard din fier forjat sau confecţii metalice, gard din cărămidă, bolţari, piatră naturală sau elemente de beton armat, gard din lemn, gard din PVC, gard din plasă sudată/împletită, etc.
Gardul prezentat în acest ghid va delimita 2 proprietăţi. Design-ul construcţiei va fi stabilit pe parcurs. Sper să placă tuturor.

În cazul în care decideţi să vă construiţi un gard nu uitaţi să solicitaţi autorizaţia de construcţie. În planul de urbanism local sunt stabilite restricţii ce ţin de înălţimea minimă/maximă, gradul de opacitate, etc. Nerespectarea legi poate atrage după sine amendarea proprietarului şi uneori chiar demolarea construcţiei pe banii proprietarului.
poza  1) Stâlpii gardului vor fi din lemn de răşinoase. Aveţi grijă ca bulumacii să nu fie prea uscaţi, în caz contrar se vor curăţa greu. De asemenea verificăm să nu fie crăpaţi.
Primul lucru pe care îl vom face este să curăţăm bulumacii de coajă cu o sculă specială numită "cuţitoaie". În cazul în care vă lipseşte o astfel de sculă puteţi folosi o bardă sau un topor mai mic. Este recomandat să folosiţi o capră de lemn ca cea din imagine. Veţi lucra mult mai confortabil şi evitaţi şi riscul accidentării.
Modele cuţitoaie.
2) După ce aţi cojit bulumacii îi puteţi finisa cu o rindea sau cu o maşină de şlefuit cu bandă, recomand o granulaţie de 80 la banda.
De ce cojim: aspect mai plăcut, coaja sau resturile de coajă vor absorbii mult ulei de in, baiţ sau vopsea.
  poza
poza  3) Înainte de a trece la următoarea etapă vom pregăti toţi bulumacii. Este recomandat ca aceştia să aibe aproximativ acelaşi diametru.
4) Următoarea etapă este crearea sistemului de prindere al bulumacilor. Acest lucru îl vom face săpând gropi în care vom fixa bulumacii prin betonare. Cu o bormaşină şi un burghiu de lemn de Ø 15 mm efectuăm 3 găuri dispuse în triunghi la o adâncime de 20 cm. Găurile le vom da uşor înclinat de la exterior spre centrul bulumacului, vedeţi unghiul fierului beton din poza următoare.   poza
poza  5) Tăiaţi 3 bucăţi de fier beton de Ø 16 mm la o lungime de 60 cm cu polizorul unghiular. Tăietura trebuie făcută la un unghi de 45 de grade. Fixaţi bulumacul ferm (în imaginea 4 se poate vedea că eu m-am folosit de un copac ca de o proptea) şi cu un ciocan mai mare (1-2 kg) bateţi fierul beton în găurile date anterior. Batem fierul până ajunge la capătul găurii.
6) După ce batem cele 3 piese de fier beton, realizăm rigidizarea acestora. Tăiem câte 3 bucăţi de fier beton Ø 10 pentru fiecare bulumac. Aşezăm fiarele ca în imagine şi le sudăm.

Un lucru interesant care nu are legătură cu ghidul nostru este masa aparatului de sudură confecţionată dintr-o bucată de magnet, se poate suda şi pe un tavan de fier dacă este nevoie.
  poza
poza  7) Am finalizat suporţi aşa că putem trece la săparea gropilor în care vom fixa stâlpii. Săpăm gropile la o distanţă de 2.5 m una faţă de cealaltă. Pentru gard vom săpa gropile la un diametru de 30x30 cm iar pentru poartă la un diametru de 40x40 cm, adâncimea să fie de ~ 60 cm. La final degajaţi zona de pământul excavat.
8) Protecţia fierului împotriva intemperiilor nu este de neglijat. În acest scop vom aplica grund de fier în 2-3 straturi. Vopsirea se va efectua cu pensula, s-ar pierde multă vopsea în cazul în care am vopsii cu un pistol cu aer comprimat. Înainte de a vopsi vom îndepărta rugina cu o perie de sârme.  poza
poza  9) Ne pregătim de fixarea stâlpilor prin betonare. În acest sens vom fixa la extremităţi câte un bulumac. Mare grijă ca aceştia să fie aşezaţi vertical. Aşteptăm 2-4 zile întărirea betonului înainte de a continua.
10) După întărirea betonului la cei 2 stâlpi (martori) de la capete, distribuim stâlpii la fiecare gaură în parte, însă fără ai introduce în gauri. Fixăm 3 sfori de ghidaj între cei 2 martori, un fir sus şi un fir jos, cel de-al 3-lea fir ne va da înălţimea de fundare a stâlpului şi îl vom fixa la baza martorilor (a bulumacului). Pregătirile fiind gata putem începe fixarea tuturor stâlpilor. Avem grijă ca la montaj să verificăm verticalitatea fiecărui stâlp în parte.  poza
poza  11) Înainte de a continua, vom da cu ulei de in pe toţi stâlpii. Pe parcursul lucrării vom mai aplica încă 2 mâini. După ce am dat prima mână de ulei trecem la fixarea grinzilor pe orizontală. Trasăm pe stâlpii locurile unde dorim să fixăm grinzile. Cu o freză de lemn tăiem în lemn găuri pe o adâncime de 4 cm.
Freze de lemn.
12) Găurile fiind date va trebui să îndepărtăm materialul lemnos din găurile date. Cu o daltă de tâmplărie acest lucru se poate face foarte uşor.  poza
poza  13) În partea dinspre interior a stâlpului decupăm cu un fierăstrău pendular o "coadă" la fiecare gaură, surplusul de material îl vom înlătura tot cu daltă de tâmplărie. Prin acest şanţ vom introduce stâlpii în locaşul de fixare iar rigidizarea o vom face cu şuruburi autofiletante.
14) În cazul în care grosimea bârnei orizontale este mai mare decât diametrul frezei vom ajusta grosimea frezând capetele acesteia ca în imagine. După frezare la adâncimea dorită, îndepărtăm surplusul de material cu un fierăstrău de mână, decupând de jur împrejur. Înainte de a fixa bârnele vom aplica cu pensula a doua mână de ulei de in, nu uitaţi să daţi cu ulei în găurile făcute şi pe capetele bârnelor.  poza
poza  15) După ce am fixat toate bârnele orizontale ajustăm înălţimea stâlpilor la cotele dorite de proprietar (poz. 16). Tăierea o vom face oblic cu o drujbă, astfel apa se va scurge de pe capetele bulumacilor, întârziind astfel putrezirea acestora. Pentru a asigura acestora o viaţă şi mai lungă vom realiza nişte "pălării" pentru fiecare cap de bulumac. Măsuraţi capetele şi luaţi ca şi măsură STAS diametrul cel mai mare. Dintr-o scândură semirotundă care va avea ca lăţime STAS-ul plus încă 2 cm croim "pălăriile" dorite.
16) Înainte să montăm pălăriile vom aplica ulei de in pe capetele bulumacilor.  poza
poza  17) Fixarea pălăriilor o puteţi face în mai multe moduri: cu cuie, cu şuruburi autofiletante sau prin lipire, pentru a nu se vedea cuiele/şuruburile. Cei 2 cm pe care i-am adăugat la lăţimea scândurii tăiate îi vom dispune stânga/dreapta câte 1 cm.
18) Urmează porţile. Poarta de acces pentru maşina va fi culisantă, sistemul de culisare nu îl vom prinde în acest ghid. Alegem 2 grinzi lungi şi necrăpate. Frezăm la capete câte o gaură de 4-5 cm şi la mijloc câte 2 la o distanţă de 10-15 cm între ele. Confecţionăm acum 4 grinzi pe care le montăm în găurile frezate anterior. La fixare pe lângă şuruburi autofiletante puteţi, suplimentar, să folosiţi şi un adeziv de lemn, dar să fie rezistent la apă.  poza
poza  19) După rigidizarea şi eventual uscarea adezivului folosit, trecem la realizarea altor 4 grinzi pe care le vom monta pe diagonală. Tăiem grinzile la lungimea dorită şi în unghiul de fixare. Decupăm în grinda orizontală în aşa fel încât cea în diagonală să se împăneze în ea. Pentru poarta mică puteţi confecţiona din fier forjat balamale, ivăr si mâner (clanţa) cu model rustic.
Se lăsă seara şi odată cu ea oboseala zilei de lucru îşi spune cuvântul. Mai fac o ultimă poză şi mă retrag. Sunt bucuros, zic eu, a ieşit bine.  poza