Grătar Mattoni
- lucrare efectuată de: Nicolae Helerea
Pentru că în anumite zone ale ţării noastre se folosesc doar grătare, fără plită, cuptor sau alte module înglobate, în următorul ghid vă voi arăta cum puteţi contrui un grătar simplu şi mic. Construcţia este ieşită din tipar ca şi formă de grătar. Pentru a nu strica aspectul zonei în care va fi amplasat, grătarul va fi construit din cărămidă ceramică veche care are proprietăţile cărămizii refractare de pe la noi. Capacul hornului este din piatră naturală. Locaţia grătarului este undeva în nord-vestul Italiei.
Dimensiuni:
Pentru studierea cotelor daţi click pe poză. Cotele pot fi ajustate după dorinţă.

Poziţia corectă.
Scule necesare.
Adezivi necesari şi modul de preparare.
Calculator reţetă betoane

  poza
poza  1) Grătarul va fi poziţionat în colţul terasei şi va fi legat de copertina din spate printr-o balustradă care va marginii terasa. Începem prin a trasa linii de ghidaj de care ne vom folosi în momentul în care vom zidi primul rând de cărămidă. Trasarea o vom face cu un echer, asigurându-ne astfel ca vom construi în vinclu.
2) Trasarea fiind făcută putem începe construcţia. Primul lucru pe care îl vom face este să zidim un rând de cărămidă după care vom fixa în fiecare colţ pe verticală câte o sfoară pe post de martor. În partea de sus sforile sunt prinse de cadrul metalic care se vede în poza #1. Dacă nu aveţi un astfel de cadru construiţi o mică schelă din lemn sau fier. Sforile au rolul de a ne ghida la zidirea următoarelor rânduri de cărămidă pe verticală. Montarea exactă a sforilor necesită ceva timp, dar zidirea va fi apoi mult mai rapidă datorită ghidajului creat care nu permite depăşirea perimetrului construcţiei.  poza
poza  3) Ridicăm 10 rânduri de cărămidă pentru a avea o înălţime standard. Asiguraţi-vă că rosturile dintre cărămizi (orizontale/verticale) sunt egale (aproximativ 1,5 cm). La 2-4 ore de la zidire cu o perie de sârme finisăm rosturile periind surplusul de mortar. În cazul în care folosiţi cărămidă nouă puteţi finisa rosturile şi cu un burete înmuiat în apă. Aici nu vom folosi buretele pentru a da un aspect antic al lucrării. Desfaceţi martorii de sfoară şi creaţi un cofraj ca cel din imagine. Cu o nivelă cu bulă verificăm aşezarea în plan a cofrajului.
4) Cofrajul se execută pe exteriorul construcţiei şi se aşează cu 1,5 cm mai sus faţă de marginea superioară a cărămizii. Recomand să fixaţi cofrajul în şuruburi autofiletante, aşa ne va fi mai uşor să desfacem ulterior numai anumite părţi ale cofrajului. Ajustăm fierul beton la înălţimea dorită şi turnăm beton în interiorul stâlpului.  poza
poza  5) Tăiem jumătăţi de cărămidă pe lungime, la colţuri vom tăia cărămidă în "L". Zidim perimetral aceste jumătăţi de cărămidă, dar nu punem mortar decât la îmbinarea dintre cărămizi. Tot la îmbinarea dintre cărămizi vom fixa nişte piroane sau fier beton, acestea se vor fixa în beton şi va ajuta la susţinerea cărămizii. Creăm o armătură din fier beton de Ø 10. (puteţi folosi orice rest de fier beton, dar nu mai mic de Ø 10). Turnăm betonul până la marginea superioară a cărămizii şi aşteptăm minim o zi să se întărească.
6) După ce s-a întărit betonul continuăm construcţia. Desfacem marginea exterioară a cofrajul, fixăm martorii de sfoară pe colţurile cofrajului şi zidim un rând complet de cărămidă şi încă unul doar pe margine. Acesta din urmă vă definii focarul. Nu uitaţi să finisaţi rosturile la 2-4 ore (timpul diferă în funcţie de condiţiile meteo, de capacitatea de absorţie a apei de către cărămidă, etc) de la zidire.
Sfat: Pentru focar folosiţi cărămidă refractară, cărămida ceramică normală, montată în focar, nu va rezista expunerii îndelungate la foc.
  poza
poza  7) Focarul fiind construit, vom trece acum la ridicarea pereţilor, stânga/dreapta şi spate. Înălţimea acestuia va fi formată din 6 cărămizi zidite.
8) În interiorul grătarului s-a lăsat un tub de curent, la capătul căruia se va monta un senzor de lumină care va aprinde automat lumina în zona de parcare.  poza
poza  9) În continuare facem pregătirile pentru construcţia coşul. Pentru a face economie vom realiza prin tăiere câteva cărămizi aparente (1,5 cm grosime), rolul lor fiind doar de a ascunde buiandrugul şi a păstra acelaşi aspect la exterior în partea superioară/faţă a construcţiei. Montăm grinda pe cant cât mai aproape de exterior, lăsând loc pentru cărămida aparentă. Această grindă va susţine alte 2 grinzi dispuse perpendicular. Dar toate la timpul lor.
10) Buiandrugul (grinda) folosit, este prefabricat. Este confecţionat din cărămidă în formă de "U" în interiorul căruia se fixează 2 bare de fier beton şi beton. Se confecţionează în ateliere speciale şi se găseşte de cumpărat şi la noi în ţară.  poza
poza  11) După aşezarea grinzi, zidim încă 2 rânduri de cărămidă pe laterale, iar în partea din faţă aplicăm cărămida aparentă. Următorul rând de cărămizi îl vom tăia în jumătate pe lungime şi îl vom aşeza doar în faţă.
12) Detaliu cu dispunerea ultimului rând de cărămidă la focar.  poza
poza  13) Zidim cărămidă pe laterale. Aşezăm 2 grinzi stânga/dreapta şi le zidim, rolul grinzilor este de a susţine coşul. În partea din faţă/spate, între grinzi, zidim câte o cărămidă. În continuare pe marginile interioare ale coşului, astfel creat, zidim 4 rânduri de cărămidă. Verificaţi periodic dispunerea în plan a cărămizilor.
14) Tăiem 6 cărămizi în jumătate, aproximativ 12 x 12 cm şi creăm 4 turnuri pe colţurile coşului. Capacul coşului este din piatră naturală şi se va fixa de cele 4 turnuri cu mortar.  poza
poza  Construcţia a luat sfârşit.

După cum puteţi vedea este o construcţie uşor de realizat chiar şi pentru cei care nu au cunoştinţe în domeniu.