Grătar Popa
- lucrare efectuată de: Nicolae Helerea
Este vară şi cald. După o săptămână obositoare de lucru ce este mai plăcut decât ca weekend-ul să ne relaxăm în natură. Casa de la ţară este locul ideal de a ne petrece timpul la iarbă verde. Seara însă, când ne vizitează prieteni facem un grătar, iar grătarul este locul unde toţi bărbaţi stau la cratiţă din plăcere. Aşa că doamnele pot crea un loc în care bărbaţii se pot refugia în sânul familie, lăsându-le să se odihnească în voie.
În acest articol voi prezenta construcţia unui grătar cu forme voluptoase, grătar de lângă care nici un bărbat nu va vrea să mai plece. Construcţia va fi compusă din grătar, masă de lucru, plită cuptor şi chiuvetă, iar ca materiale vom folosi: bolţari de beton şi cărămidă ceramică pe care le vom placa cu piatră la exterior.
Dimensiuni:
Pentru studierea cotelor daţi click pe poză. Cotele pot fi ajustate după dorinţă.

Poziţia corectă.
Necesar materiale.
Scule necesare.
Adezivi necesari şi modul de preparare.
Calculator reţetă betoane

  poza
poza  1) Grătarul va fi poziţionat undeva în grădină. Adâncimea fundaţie se stabileşte în funcţie de teren. Pentru o execuţie cât mai corectă vă recomand să cereţi sfatul unei persoane avizate. Începem construcţia prin ridicarea primului rând de bolţari care vor crea perimetrul construcţiei. Soclul va fi construit din bolţari, nu se vor vedea la final, partea din faţă va fi tencuită cu praf de piatră albă.
2) Continuăm ridicarea soclului până la cota dorită. Verificaţi cu echerul unghiurile pereţilor perpendiculari. În partea dreaptă a imagini va fi construit grătarul.  poza
poza  3) Am ridicat 3 rânduri de bolţari la construcţie. În stânga va fi cuptorul iar lângă el va fi poziţionată plita. Între plită şi grătar va fi masa de lucru. Observaţi că la plită am închis complet partea de jos la înălţimea unui bolţar.
4) Vom trece acum la realizarea cofrajului. Tăiaţi scânduri pe lungimea interioară a modulelor, grătar, masa de lucru şi cuptor. La grătar vom face o mică arcadă din polistiren expandat.  poza
poza  5) Aveţi grijă ca cofrajul să fie în plan orizontal folosind polobocul. Fixaţi bine cofrajul, eu am folosit holtzşuruburi, dar se pot folosi şi cuie. Cu holtzşuruburi cofrarea/decofrarea se face mai uşor.
La plită vom crea patul cenuşarului, ridicând un pat de beton. Vom folosi resturi de cărămidă pentru încărcare.
6) În partea stângă a cuptorului şi dreapta grătarului facem un mic cofraj pe semicerc. Pentru a fixa cofrajul mai bine şi a preîntâmpina scurgerea betonului am umplut rosturile de la cofraj cu spumă poliuretanică. Aşteptaţi să se expandeze şi să se întărească spuma, apoi cu un cutter tăiaţi surplusul de spumă.  poza
poza  7) În continuare vom cofra partea din faţă a construcţiei şi lateralele. Pentru laterale vom folosi un placaj care ne va permite să-l arcuim pe semicerc.
Armarea se face cu fier beton de fi 10 pe care îl legăm cu sârmă pentru rigidizare. Observaţi că în partea din centru faţă, am lăsat un loc gol. În acel loc vom crea cuva de jar. O să aflaţi în continuare la ce serveşte.
8) Armăm în continuare blatul şi grătarul. Cofrajul în spate (la întreaga construcţie) îl facem dintr-un rând de cărămizi zidite. Peretele din spate al plitei îl facem integral (acolo unde va fi focarul) din cărămidă.   poza
poza  9) Măsurăm dimensiunea uşi cenuşarului şi creăm un cadru de cărămidă. Prindem uşa şi turnăm apoi o şapă pentru nivelarea cenuşarului.
10) Tăiaţi o cărămidă în patru, odată pe cant în lungime şi încă o dată pe lăţime în lungime. Din tăieturi faceţi un dreptunghi pe care îl aşezaţi în locul rămas în cofrajul cuptorului creând cuva. În această cuvă se va trage jarul rămas după arderea lemnelor în cuptor, acest lucru va menţine căldura în interiorul cuptorului creând şi o perdea de aer cald la uşă. Aşezăm şi uşa la focarul plitei. Partea de sus a uşi de la plită va fi fixată în cofraj pentru ai conferi o rezistenţă mai mare. Scoatem cofrajul după uscarea adezivului.  poza
poza  11) Turnăm beton în cofrajul cuptorului până la nivelul de sus al cuvei, care ar trebui să fie pe jumătate din înălţimea cărămizi din spate. Mai tăiem încă 2 cărămizi după metoda prezentată mai sus cu care înălţăm cuva cu încă un rând. Dacă puteţi tăia o cărămidă pe cant în lungime dintr-o bucată puteţi crea cuva dintr-o singură lăţime de cărămidă.
12) Repetăm operaţia de tăiere a cărămizilor şi creăm un cofraj hexagonal ca în imagine. Umplem cu beton partea exterioară a hexagonului. Spaţiul rămas în mijloc îl vom umple cu cioburi de sticlă spartă (orice sticlă). Amestecăm cioburile cu nisip şi apoi nivelăm. Stratul rezultat ar trebui să aibe 4-5 cm. Sticla în amestec cu nisipul are rolul de a înmagazina căldura, pe care ulterior o va elibera treptat în cuptor.  poza
poza  13) În continuare vom forma un pat de cărămizi deasupra sticlei pe perimetrul aproximativ al hexagonului. Aveţi grijă să păstraţi un rost între cărămizi de 1-1,2 cm. Rosturile vor fi umplute cu un adeziv făcut din pământ argilos în amestec cu nisip fin şi apă. Eventualele spaţii neacoperite de cărămizi pe exterior vor fi umplute cu beton. Nu depăşiţi cu beton înălţimea cofrajul.
14) Până se mai întăreşte betonul turnat la cuptor continuăm construcţia plitei. Pe marginile interioare, stânga/dreapta, la uşa cenuşarului ridicăm un cadru din cărămizi zidite, folosim adeziv din pământ argilos în amestec cu nisip fin. Partea din spate a cenuşarului şi a focarului o dublăm prin dispunerea cărămizilor pe cant, ca în imagine.  poza
poza  15) Pentru grătarul cenuşarului aveţi grijă să tăiaţi în cărămidă un şanţ profil "L" pe muchiile perimetrale. Grilajul se va aşeza în cadrul creat. Ridicăm acum şi focarul, stânga/dreapta şi spate până aproape de marginea de sus a cofrajului. Folosim ca adeziv tot pământ argilos în amestec cu nisip fin. Golul rămas în stânga (vezi poziţia 14) îl putem umple cu pământ argilos.
16) În continuare vom turna şi restul de beton, la blatul de lucru şi grătar. Nu vom turna însă betonul până nu aşezăm un blat de cărămizi refractare cu rosturi între ele de 1-1,2 cm. Blatul va forma fundul focarului pentru grătar. Rosturile lăsate le vom umple ulterior cu pământ argilos în acelaşi amestec cu nisip fin şi apă.  poza
poza  17) Continuăm prin crearea focarului la grătar. Acest lucru îl facem zidind un rând de cărămidă pe tot perimetrul patului de şamotă. Dispunerea cărămizi se face pe cant. Ţineţi şamota 10 min în apă înainte a de o zidi. Folosiţi echerul pentru stabilirea exactă a unghiurilor de 90 de grade. După construcţia focarului turnăm beton în jurul focarului creat, pe blatul din stânga/dreapta lui şi în stânga plitei. Betonul se toarnă până la marginea superioară a cofrajului. În aşteptarea întăririi betonului sortăm şi ajustăm piatra cu care vom placa construcţia.
18) Placarea o vom începem din dreapta. Fixăm o stinghie de lemn pe marginea din faţă a blatului, ne va ajuta să păstrăm nivelul la partea din faţă, fără să trebuiască să verificăm mereu nivelul cu polobocul. Pietrele pe semicerc (pe capete) nu se vor aşeza chiar din margine, scoateţi-le câţiva cm în exterior, placarea laterală (verticală) se va face de sub piatra dispusă orizontal pe blat.
Sfat: Recomand ca această etapă să o începeţi dimineaţa, este bine să placaţi tot blatul odată. O să citiţi mai jos care sunt toate etapele placării.
  poza
poza  19) Placăm spre stânga până aproape de plită. La plită bordura nu se plachează cu piatră, s-ar sparge de la căldură. Vom folosi cărămidă de şamotă. Înainte de montare, tăiem pe muchie un şanţ, profil "L". În acest şanţ va fi fixată plita. O să detaliem mai jos montarea şamotei pe partea stângă unde vom construi tunelul de fum. Aveţi grijă să verificaţi planeitatea cu nivela cu bulă.
20) Observaţi dispunerea pietrei pe cele două semicercuri ale construcţiei, vă spuneam mai sus că trebuie să o scoatem mai înafară. Studiaţi poza pentru a vedea rosturile dintre pietre, acestea nu vor fi umplute cu adeziv, doar ce se ridică în momentul aşezării pietrelor. Concluzia este că aceste rosturi trebuie să aibă cam 1,5 cm adâncime. Avem grijă să ştergem cu un burete umed resturile de adeziv de pe pietre. După uscare va fi mai dificil de curăţat şi vom munci în plus.  poza
poza  21) Finisarea se va face cu un adeziv ce va conţine ciment şi nisip fin. Executaţi procedura de finisare după cel puţin 4-5 ore de la terminarea placării. Betonul trebuie să se întărească în aşa fel încât pietrele să nu se mişte la finisaj. Nu încercaţi întărirea betonului apăsând pe pietre. Cu o mistrie ştucatoare rostuiţi cu adeziv. Aşteptăm încă 3-4 ore apoi finisam rosturile cu un burete umed, spălăm buretele frecvent, nu întindeţi adezivul pe plăcile de piatră.
22) Aşa trebuie să arate finisarea. Un alt sfat ar fi să nu creaţi rosturi prea mari între pietre, dar asta se face la montarea plăcilor în adeziv, la finisaj nu puteţi decât admira spaţiile prea mari. Se poate vedea că nu s-a placat până în spate. În schimb partea din dreapta s-a placat până în focarul grătarului. Păstrăm un spaţiu de lăţimea unei cărămizi în spate pe care îl umplem cu beton. Pe acea bordură vom ridica un zid. Urmăriţi construcţia în continuare.  poza
poza  23) Aşteptăm cel puţin o zi să se întărească betonul şi finisajul de la placare înainte de a continua construcţia.
Ne vom ocupa în continuare de umplerea rosturilor de la focarul cuptorului cu pământ argilos în amestec cu nisip fin. Cu o ruletă compas desenăm un cerc cu diametrul de 63 cm. Trebuie să ne asigurăm că în exteriorul cercului de jur împrejur ne rămân minim 10 cm.
24) Începem să construim cupola cuptorului. Tăiem jumătăţi sau sferturi de cărămizi, după caz, pe care le dispunem în jurul cercului pe exterior. Pentru fixare folosim ca adeziv pământ argilos în amestec cu nisip fin.  poza
poza  25) Vom stopa momentan construcţia cupolei pentru a continua construcţia plitei. Ridicăm partea din spate a focarului adăugând rânduri de cărămizi până la nivelul blatului format din cărămidă de şamotă. Ajustaţi după caz dimensiunea ultimei cărămizi. În partea stângă (în focar), sub blatul format din cărămidă de şamotă, se pot observa 2 tuneluri create pentru a dirija fumul către coş. Se mai pot observa şi şanţurile create în care va fi fixată plita, iar mai jos, şanţurile în care vom fixa grilajul de la cenuşar.
26) Un detaliu cu cele 2 tuneluri fixate cu pământ...
Adăugaţi încă un rând de cărămizi la partea din spate şi lateral stânga la plită.
  poza
poza  27) Încă un mic detaliu cu cele 2 tuneluri fixate cu pământ...
Ridicaţi peretele din spatele plitei cu încă 2 rânduri de cărămizi.
28) Ne întoarcem la cupolă şi adăugând încă un rând de cărămizi. Cărămizile vor fi aşezate înclinat spre interior. Pentru a construit o cupolă cât mai bună lucraţi cu grijă şi încet.  poza
poza  29) Detaliu...
30) Pentru aşezarea cărămizilor înclinat putem să folosim distanţiere pe care le vom monta la partea din spate (spre exteriorul cupolei) a cărămizilor. Eu am folosit mici resturi de cărămidă spartă.
Vom avea grijă ca rosturile interioare să fie bine astupate cu pământ argilos în amestec cu nisip fin.
  poza
poza  31) Dintr-un rest de placă de polistiren expandat creăm un cofraj pe care în aşezăm la gura cuptorului. Pe el se va construi arcada uşi. Aşezăm cărămizile că în imagine.
32) Terminăm de construit arcada uşi de la cuptor şi închidem şi partea din dreapta de la cupolă.
În continuare vom lua măsurători pentru montarea "RERului". RERul este un cuptor fără foc. El se va încinge de la fumul fierbinte degajat de plită. RER este un regionalism, are un alt termen în funcţie de zonă. Noi vom folosi "RER".
  poza
poza  33) După măsurarea rerului şi stabilirea zonei în care va fi amplasat, construim zona în care va fi încastrat.
În imagine se mai poate vede şi plita. Să măsuraţi grosimea plitei înainte de tăierea şanţul de fixare.
34) Construim şi partea din stânga rerului, continuam apoi cu partea din spate. Se poate observa că la partea din spate a trebuit să tai cărămizile pentru ai face rerului o nişă în care va fi încastrat.  poza
poza  35) Un detaliu de urmărit la această poză este aşezarea cărămizi de deasupra locului prin care va intra rerul. Veţi vedea că am pus 2 bucăţi de fier de fi 10 peste care am aşezat cărămida. Acest lucru conferă rezistenţă coşului pe care îl vom construi în continuare.
36) După închiderea nişei în care va fi fixat rerul continuăm cu ridicarea coşului. Coşul va fi comun cuptor/plita, dar fiecare modul vă avea propriul fum.  poza
poza  37) Continuăm construcţia cupolei. Gura de evacuare a fumului va fi dispusă în partea din faţă. Cupola se va închide cu o cheie de boltă. Pentru a crea tunelul de fum către coş vom ridica pe platforma deja creată 2 pereţi de înălţimea unei cărămizi aşezată pe cânt.
38) Detaliu cu tunelul de fum al cupolei şi legarea lui la coş. Ridicaţi în total 8 rânduri la coş, numărând de la partea de sus a rerului.  poza
poza  39) Începem ridicarea pereţilor la grătar. Pentru a da un aspect cât mai plăcut construcţiei, ţinând cont de faptul că la grătar cărămizile vor fi vizibile, vom tăia cărămizile pe lat în lungime în aşa fel încât capetele să formeze un pătrat de 8x8 cm. Folosim ca şi adeziv ciment în amestec cu nisip fin. Verificaţi cu nivela cu bulă ca pereţii să fie construiţi în plan vertical/orizontal, unghiurile le verificaţi cu echerul.
40) Tot pentru un aspect plăcut vom avea grijă ca rosturile de adeziv să fie cât mai egale şi fără goluri, introducem adeziv pe toată lungimea rosturilor. Înălţaţi în continuare grătarul.  poza
poza  41) La rosturile de la arcada cuptorului le-am umplute cu adeziv compus din ciment în amestec cu nisip fin. Coşul a fost ridicat şi de asemenea am mai ridicat un perete de toată lungimea mesei de lucru, din coş spre grătar. De reţinut este faptul că la tunelul de ghidare a fumului la cuptor am lăsat o fantă în care după arderea lemnelor vom introduce o tablă. Acest lucru împiedică căldura să iasă pe coş. Vezi poza.
După ridicarea a 5 rânduri la grătar al 6-lea rând va fi scos puţin înafară, stânga/dreapta spre faţă. Pe cei 2 pinteni vom sprijini arcada.
42) Următoarele 2 rânduri de cărămidă au fost tăiate la un unghi de 45 grade pentru a crea formele voluptoase ale grătarului.
Nu neglijaţi finisajul interior. După 3-4 ore de la ridicarea pereţilor la grătar, finisaţi rosturile interioare eliminând adezivul în exces iar cu un burete umed ştergeţi rosturile pentru a le nivela şi îndrepta. Ar trebui să arate că în poză.
  poza
poza  43) Confecţionăm un cofraj pentru a turna o centură de beton armat, fapt ce va conferi o rezistenţă mai mare focarului de la grătar. Coşul va fi şi el de asemenea sprijinit pe această centură. Pentru arcadă, dintr-o placă de polistiren expandat facem un semicerc. Le dispuneţi ca în poză.
44) Arcada va fi sprijinită pe poliester, iar la capete se va sprijini pe cei 2 pinteni stânga/dreapta. (vezi poziţia 41). Tăiem cărămizi în diferite unghiuri în aşa fel încât partea de sus a arcadei să fie cât mai dreaptă. După construirea arcadei armăm centura cu două fire de fier beton de fi 10. Vom avea grijă ca la turnarea betonului să ridicăm fierul beton la jumătatea înălţimii cofrajului.  poza
poza  45) Cei care nu sunt iniţiaţi în tainele cofrajului pot vedea că cofrajul interior este fixat de cel exterior cu nişte agrafe confecţionate din fier.
La partea din spate nu avem cofraj construit ci ne folosim de un rând de cărămidă zidită. Cofrăm şi partea din faţă, peste arcadă şi turnăm betonul.
46) Până se întăreşte centura turnată finisăm laterale de piatră de la construcţie. Întâi trasăm un semicerc la o distanţă de bordura ce beton. Cum măsurăm: grosimea pietrei folosite la placarea verticală + grosimea adezivului pe care îl vom folosi la placare, aproximativ 1,5 cm. Semicercul trasat ne va ghida la tăiere. Montăm la un polizor unghiular un disc diamantat cu şanţuri şi efectuăm decupajul prin tăieri succesive. Folosiţi ochelari şi mască de protecţie.  poza
poza  47) Finisarea o facem prin polizarea cu polizorul unghiular în care montăm o freză. Nu încercaţi să polizaţi cu unelte care nu sunt destinate acestei operaţiuni. În cazul în care nu aveţi o astfel de freză puteţi finisa cu hârtie abrazivă de diverse granulaţii sau chiar cu o piatră de polizor mânuită manual. Operaţia va fi de durată mai mare, dar calitatea va fi aceiaşi.
48) După întărirea betonului turnat la centură decofrăm şi continuăm construcţia coşului. Nu decofraţi însă şi partea de susţinere a arcadei. Tăiem cărămizile la unghiul potrivit cu înclinaţia hotei.  poza
poza  49) Continuăm construcţia coşului cu încă un rând. Nu ne grăbim pentru ai da timp centurii să se întărească şi mai tare. Între timp trecem la tencuirea coşului. Tencuirea o facem cu un mortar de cumpărat.
50) Ne îndreptăm atenţia către coşul cuptorului şi al plitei. Vom crea forme rotunjite, pentru acest lucru putem folosi pentru stucatură resturi de cărămidă sau cărămidă destinată acestui gen de lucrare. Recomand resturi de cărămidă, oricum vor fi tencuite.  poza
poza  51) Detaliu...
52) Continuăm construcţia coşului la grătar care va avea aceeaşi înălţime ca şi coşul de la cuptor/plită. Ultimele 3 rânduri de cărămidă nu le vom mai tăia în unghiul hotei, le vom zidi ca în imagine. Continuaţi tencuirea coşului pe exterior. În această imagine, fanta din coşul de la cuptor destinată împiedicării căldurii să iasă pe coş este mai vizibilă. Atenţie, nu se va obtura coşul prin introducerea tablei de obturare decât după arderea completă a lemnelor. De asemenea avem grijă să o scoteam în momentul în care aprindem focul.  poza
poza  53) Vom finisa cu piatră prin placare partea de jos a construcţiei. Primul lucru pe care îl vom face va fi să alegem pietrele necesare acestui lucru. Pregătim pietrele care vor veni aşezate în faţă, în acest scop le-am finisat cantul (rotunjit). Pentru a nu le amesteca poziţia le tragem în faţa construcţiei.
54) După alegerea pietrelor destinate placări, întindem un strat subţire de adeziv, aproximativ 1-2 mm pe toată suprafaţa pe care o vom placa. Apoi pe fiecare piatră în parte întindem un strat de adeziv de 5 mm şi o aşezăm în poziţia finală. Cu un ciocan de cauciuc lovim uşor piatra pentru a o aduce la nivel, după caz. Aveţi grijă să păstraţi rosturi pe cel puţin jumătate din grosimea pietrelor. Rosturile vor fi finisate după întărirea adezivului. Pe blatul de lucru se poate vedea un set de pietre cu care vom crea o poliţă, de la plită spre grătar.  poza
poza  55) Detaliu cu poliţa montată pe peretele din spate.
56) În continuare vom placa grătarul. Începem cu pereţi verticali, dinspre faţa spre spatele construcţiei. Placăm întâi colţurile, tăiem pietre pe o laterală în unghi de 45 de grade. Astfel se vor uni pe colţ şi va da impresia de piatră întreagă. Pentru a aşeza pietrele puteţi folosi mici distanţiere făcute din resturi de cărămidă sparte pe care le aşezaţi între pietre.  poza
poza  57) Tehnica de placare este cea descrisă mai sus, întâi întindem un strat de 1-2 mm de adeziv pe suprafaţa pe care dorim să o placăm şi apoi întindem un alt strat de maxim 5 mm pe fiecare piatră în parte.
58) Aveţi grijă să curăţaţi surplusul de adeziv de pe pietre cu un burete înmuiat în apă. Continuaţi placarea peretelui dintre grătar şi plită. La uşa cuptorului zidim un contur din cărămidă tăiată la 2 cm grosime.  poza
poza  59) Aşezaţi pietrele la cuptor pe lângă conturul făcut. La cuptor vom folosi pietre de dimensiuni mai mici. În acest fel se va forma cupola cât mai perfect.
60) Continuăm placarea la cupola cuptorului. Măsurăm lateralele uşi cuptorului şi tăiem 2 pietre pe dimensiunile respective. Dintr-o piatră mai mare construim arcada.  poza
poza  61) Tăiem piatra pentru arcadă şi îi finisăm muchiile cu polizorul unghiular în care am montat o freză de şlefuire. Folosiţi ochelari şi mască de protecţie.
62) Aplicăm 5 mm de adeziv pe arcada creată din piatră şi aplicaţi-o în poziţia ei. Folosim 2 distanţiere pe care le aşezăm la colţuri sub arcadă, în aşa fel încât să rămână un spaţiu între arcadă pe laterale şi pietrele verticale aşezate în stânga şi în dreapta uşi.  poza
poza  63) Urmează placarea blatului pe laterale. Pentru acest lucru vom construi un mic cofraj de susţinere şi ghidaj. Aşezăm scânduri sub blat pe care le prindem cu agrafe. Scândura de sub blat va trebui să aibe o bordură ieşită în afară de dimensiunea borduri de sus.
64) Aplicaţii un strat subţire de adeziv pe bordură (aproximativ 1 mm), apoi pe fiecare piatră aplicaţi un alt strat de adeziv de 5 mm şi începeţi placarea de la dreaptă spre stânga. Procedură este de durată aşa că înarmaţi-vă cu răbdare.  poza
poza  65) Nu vă grăbiţi cu placarea, alegeţi pietrele cu grijă pentru a nu lăsa spaţii mari între pietre. Continuaţi placarea întregi borduri a blatului.
66) Imagine de ansamblu cu bordura placată în întregime.
Decofrarea o facem după 24 de ore.
  poza
poza  67) Începem finisarea părţilor placate.
Pentru bordură, cuptor, plită şi grătar vom folosi mortar de exterior alb, pe care îl achiziţionam din comerţ. Cu o mistrie ştucatoare începem rostuirea. Introduceţi mortar în toate rosturile, asiguraţi-vă că umpleţi bine rosturile.
68) La finisarea rosturilor folosim o perie de sârme, periaţi resturile de mortar de pe pietre, dar nu adânciţi rosturile, mortarul trebuie să fie la nivel cu plăcile de piatră. Cu un burete cu apă ştergeţi uşor rosturile umplute cu mortar pentru uniformizare fără să le adânciţi.  poza
poza  69) După finisarea modulelor şi a blatului pe cant cu mortar de exterior alb, vom trece la finisarea părţi de jos. Facem un adeziv compus din ciment în amestec cu nisip fin. Umplem rosturile cu acest adeziv având grijă să ştergem surplusul de material cu un burete cu apă. După rostuire aşteptăm 3-4 ore apoi finisăm rosturile cu un burete umed, nu adânciţi rosturile, trebuie sa fie la nivel cu pietrele.
70) Continuăm pregătirea părţii de jos a construcţiei în vederea finisării cu mortar de exterior alb. Peretele lateral jos al cuptorului o să-l fac pe semicerc. Cu o daltă şi un ciocan spargem de la extremităţi 10 cm spre mijloc şi pe o adâncime de 2-3 cm. Tencuim apoi, iar la mijloc încărcăm cu tencuiala 2-3 cm, astfel vom face peretele pe semicerc.  poza
poza  71) Tencuim în continuare şi coşurile. Şi pe acestea vom aplica mortar de exterior alb.
72) După uscarea tencuieli de pe coşuri vom aplica o amorsă (grund). Căldură de afară riscă să ardă mortarul de exterior alb. Amorsa o aplicăm cu o bidinea. După uscare ne apucăm de aplicat mortarul de exterior. Acesta îl vom aplica cu un fier de glet. Colţurile le vom rotunji uşor cu mistria. Grosimea stratul de mortar aplicat trebuie să fie de 3-5 mm.  poza
poza  73) Nu vom tencui toată construcţia odată. Lucrăm fiecare modul în parte. După ce am terminat de aplicat mortarul de exterior alb cu fierul de glet şi mistria, aşteptăm 30 de minute, apoi cu o drişcă cu burete finisăm mortarul. Momentul ideal de drişcuire este înainte de a trebui să daţi cu apă, este adevărat că acest lucru este mai greu de ştiut de către cei care nu au experienţă. Aplicaţi un pic de apă cu bidineaua dacă este cazul şi drişcuiţi.
74) Acoperiţi cu o prelată sau faceţi un umbrar în cazul în care razele soarele ating direct suprafaţa deabia drişcuită. Continuăm acum cu aplicarea mortarului alb şi la coşul plitei/cuptorului şi finisaţi prin drişcuire.  poza
poza  75) Trecem acum la aplicarea mortarului de exterior alb şi în partea de jos a construcţiei, atât la interior cât şi la exterior, începeţi cu interiorul.
76) Detaliu finisaj cu spatele construcţiei.  poza
poza  77) Până se usucă mortarul aplicat, vom prelucra chiuveta. Chiuveta din imagine are foarte mulţi ani, a fost găsită într-un morman de moloz. După cum se vede este puţin deteriorată. Cu o bormaşină cu percuţie în care montăm un burghiu de beton vom adânci cuva şi vom îndrepta formele chiuvetei.
78) Construim soclul pe care va fi aşezată chiuveta. Modul de construcţie şi finajul îl puteţi analiza dând clic pe link. Construcţia fiind aproximativ asemănătoare consider că este mai edificator să analizaţi modul de execuţie a cişmelei Helerea.  poza
poza  79) Se lasă seara, este sfârşit de zi şi totodată de construcţie. Piatra a fost finisată cu detartrant (acid clorhidric în concentraţie de 30%). Modul de finisare îl puteţi vedea la lucrarea Grătarul Oancea la poziţia 50-51, tehnică folosită este aceiaşi.

Ne revedem la viitoarele construcţii cu piatră.