Grătar Vecerdea
- lucrare efectuată de: Nicolae Helerea
Pe lângă restaurante de clasă, nouă românilor ne mai place să şi gătim şi o facem bine. Marea plăcerea a bărbaţilor este pregătirea focului, a condimetării cărnii, acestea reprezentând reminiscente dacice şi dovadă de bărbăţie. Alături de un pahar se deapănă poveşti mai mult sau mai puţin adevărate.
Mai jos vă voi dezvălui secretul construcţiei unui grătar ideal şi a unei mese pe cinste. Este mai mult decât un grătar, este o adevărată bucătărie în natură cu toate utilităţile.
Dimensiuni:
Pentru studierea cotelor daţi click pe poză. Cotele pot fi ajustate după dorinţă.

Poziţia corectă.
Scule necesare.
Adezivi necesari şi modul de preparare.
Calculator reţetă betoane

  poza
poza  1) După stabilirea de către proprietar a amplasări grătarului s-a trecut la trasarea locului.
Grătarul va fi poziţionat lângă bucătărie.
2) Adâncimea fundaţie se stabileşte în funcţie de teren. Pentru o execuţie cât mai corectă vă recomand să cereţi sfatul unei persoane avizate.  poza
poza  3) S-a săpat fundaţia, cofrat şi armat. Pentru armătură am folosit fier beton de fi 8, iar în partea din spate am făcut armătură ca pentru o mică grindă.
4) Am turnat fundaţia. După turnarea fundaţiei aşteptaţi minim 3 zile înainte de a continua. Astfel fundaţia are timp să se întărească suficient pentru a suporta greutatea care se va adauga.  poza
poza  5) Pietrele din imagine vor fi folosite pentru finisarea alei care va fi construită în faţa grătarului.
6) Construcţia a fost începută cu zidul din spate şi pereţii despărţitori care trebuie să fie încastraţi în zidul din spate.  poza
poza  7) Cuptorul de pâine.
Aşezarea cărămizile ptr. vatră (cărămidă de şamotă sau refractară) s-a efectuat după ce am pus un strat de sticlă spartă şi nisip cca. 5-6 cm. După aşezarea cărămizilor am turnat beton pe margine, nu înainte de a păstra un rost între cărămizi de 1-1,2 cm. Rosturile au fost umplute cu pământ argilos amestecat cu nisip (pământ folosit ptr. sobe). Nisipul şi sticla spartă au rolul de a înmagazina căldura, pe care ulterior o va degaja treptat atunci când nu mai este foc, astfel produsele din cuptor se vor pătrunde bine.
8) Trecem acum la plită.
După cum se va observa în poză (dreapta), am făcut un mic cofraj, armat şi turnat o mică placă peste care se va ridica plita. Locul de dedesubt va fi folosit pentru stocarea lemnelor sau poate avea orice altă destinaţie.
  poza
poza  9) Ne întoarcem la cuptor până se întăreşte placa turnată la plită.
Dintr-un rest de placă de polistiren de 10 cm am confecţionat un cofraj pentru arcada uşi. Am tăiat un profil "U" dintr-o placă de piatră pe care am aşezat-o 10 cm în afara ansamblului. Golul profilului "U" va fi folosit pentru tragerea jarului după arderea lemnelor în vatră. Acest lucru are rolul de a creea o perdea de aer cald, păstrând astfel căldura în interiorul vetrei.
10) Se începe ridicarea cupolei numai după ce se aşează şablonul uşii vetrei şi se încadrează între două coloane (stânga/dreapta) de piatră. Pentru cupola vetrei cărămizile vor fi sparte în bucăţi mai mici, ca în imagine, şi vor fi dispuse circular înclinându-se fiecare rând, asftel ca la final să se formeze cupola. Adezivul folosit pentru cupolă va conţine pământ argilos în amestec cu nisip fin. Nu vă grăbiţi în efectuarea cupolei, lucraţi încet şi cu atenţie. Sfat: nu spargeţi cărămizile de la început ci pe parcurs, în funcţie de nevoi.  poza
poza  11) După ridicarea parţială a cupolei se împinge şablonul mai spre exterior trecându-se la crearea arcadei, aşezând pietrele de jur împrejurul şablonului, ca nişte raze de soare. Ele nu trebuie să fie egale, intercalându-se ulterior cu pietrele care vor placa întreaga construcţie.
12) Cadru mărit cu arcada uşi cuptorului.
Observaţi că atât arcada cât şi poliţa sunt susţinute de către nişte stâlpi de susţinere. Asiguraţi-vă că mortarul s-a întărit suficient înainte de a scoate stâlpii.
  poza
poza  13) Se continuă construcţia cupolei vetrei cuptorului, aşezând cărămizile înclinate conform descrierii de la poziţia 10.
14) După finalizarea cupolei ridicăm în continuare pereţii cuptorului. A se observa că nu s-a trecut la decofrarea uşii, asigurându-se portanţă rândurilor de cărămidă aşezate deasupra uşii.   poza
poza  15) La poziţia 13 se poate vedea că sunt 2 găuri. Cea din mijloc se închide printr-o cheie de boltă iar de la cea din faţă se va crea un tunel de evacuare a fumului către coş. Coşul va fi amplasat în partea din stânga spate. Deasupra cupolei de la cuptor am umplut cu bucăţi de cărămidă şi pământ argilos amestecat cu nisip, peste care s-a turnat un strat de 5-6 cm de beton în care au fost fixate pietrele care formează blatul.
16) Vom vorbi în continuare despre construcţia "grătarului".
Ridicăm un perimetru format din 2 rânduri de cărămizi dispuse unul peste celălalt, trecând apoi la crearea focarului. Pentru acest lucru avem nevoie de cărămidă de şamotă sau refractară pe care o aşezăm pe cant în interior, de jur împrejurul perimetrului creat.
  poza
poza  17) Continuăm ridicarea pereţilor interiori ai grătarului. La grătar vor fi 2 rânduri de pereţi, ve-ţi vedea mai târziu de ce. Alegeţi pentru acest lucru cărămizi cât mai bune. Verificaţi că pereţi sunt verticali cu firul cu plumb.
18) După construcţia pereţilor interiori continuăm cu ridicarea pereţilor exteriori.
Atenţie !! Pereţii exteriori se ridică doar până la nivelul blatului mesei de lucru. Urmând ca pe aceşti pereţi să se sprijine blatul de lucru.
  poza
poza  19) Dintr-o placă de piatră curbată am confecţionat o streaşină pentru grătar.
Vom vorbi în continuare despre plită. După cum se vede în imagine se lucrează la cenuşar. Locul pe unde se scoate cenuşa. Spaţiul rămas va fi zidit cu caramică de şamotă. Ca adeziv am folosit pământ argilos în amestec cu nisip fin. De reţinut că acest loc va fi focarul plitei.
20) Continuăm construcţia la plită ridicând zidăria cu încă 2 rânduri de cărămizi. Montaţi uşa vetrei plitei. Mai jos veţi vedea cum se construieşte focarul plitei.  poza
poza  21) Iată o imagine de ansamblu a grătarului.
22) Vă voi prezenta în această imagine un dispozitiv pentru susţinerea şi manevrarea ceaunului. Confecţionarea lui nu este dificilă.
Tija verticală trebuie să permită rotirea dispozitivului în jurul propriei axe. Tija orizontală se poate ridica/coborî prin pintenii de siguranţă.
Studiaţi suportul în detaliu.
  poza
poza  23) Construcţia focarului plitei se execută din cărămidă de şamotă. Adezivul folosit este acelaşi pământ argilos în amestec cu nisip. Dispunerea cărămizilor pe verticală se face înclinat, formându-se un trapez cu baza mare în sus.
24) Detaliu suplimentar cu construcţia focarului plitei. Asiguraţi-vă că partea de sus va fi finalizată pe dimensiunile cadrului plitei. În partea din stânga spate se poate vedea că s-a construit cu un rând de cărămizi mai puţin. Acel spaţiu va forma tunelul de ghidare a fumului către coş.  poza
poza  25) În partea din dreapta sus, lângă plită se observă că s-a lăsat un spaţiu. În acel spaţiu va fi montată o placă de piatră cu care se va închide construcţia pe laterală.
26) În continuare vom executa turnarea plăci care va forma masa de lucru. Cofrarea în spaţiile libere s-a făcut după cum se vede în formă de cupolă. Puteţi turna şi drept. Armaţi cu plasă sudată sau fier beton şi turnaţi betonul.  poza
poza  27) Blatul din partea stângă este de fapt o chiuvetă. La cofrare spaţiului respectiv nu uitaţi să creaţi un cofraj şi pentru chiuvetă. Până la întărirea betonului aproximativ 3 zile, puteţi ridica un brâu de cărămidă dispus în partea din spate a întregului ansamblu mai puţin în spaţiul destinat coşurilor de fum. Udaţi din când în când placa de beton dacă este prea cald.
28) Montaţi apoi coşurile de fum pentru cuptor şi plită. Coşul de la grătarul central se va construi. Studiaţi detaliu de armare. Se va trece la aşezarea unui nou rând de cărămidă, în imagine se vede că pe laterale, cărămizile au fost aşezate perperdicular pentru a micşora coşul. Studiaţi poza pentru detaliu de armare.   poza
poza  29) Studiaţi detaliu de armare. Urmatoarele 3 rânduri de la coş vor fi ridicate ca o prismă.
30) Al doilea ansamblu al coşului este format din 6 rânduri de cărămidă. Se ridică şi coşul cuptorului şi al plitei, observaţi că la îmbinare am folosit plasă de rabiţ pentru armare, acest lucru îi conferă o stabilitate şi rezistenţă mai mare în timp. În continuare trecem la aşezarea pietrelor care vor forma blatul de lucru. Alegi pietrele cu grijă, să aibe aproximativ aceiaşi grosime, se va lucra mai uşor, evitând totodată încărcarea inutil cu adeziv.  poza
poza  31) Alegeţi o piatră mai mare pentru a crea o bordură în partea dreaptă a plitei. Tot o astfel de piatră se montează la buza grătarului ca o poliţă.
32) La construcţia blatului asiguraţi-vă că ştergeţi pietrele murdărite cu adeziv folosind un burete înmuiat în apă. În caz contrar ve-ţi avea neplaceri cu adezivul uscat se va curăţa foarte greu la finisaj.  poza
poza  33) Sprituiţi cu un mortar moale toate cele 3 coşuri de fum. Alegeţi alte 2 pietre şi creaţi 2 poliţe (jos stânga/dreapta) la grătar.
34) Alegi alte pietre pentru a crea restul de poliţe. Montaţi poliţele pe lateralele grătarului şi bordura din spate. Nu uitaţi să ştergeţi surplusul de adeziv după montare folosind un burete înmuiat în apă.   poza
poza  35) Montarea poliţei pe bordura din spate se face folosind un dreptar (faţă/state). Acest lucru asigură montarea poliţei la poloboc, netrebuind să faceţi verificări după fiecare piatră montată.
36) Nu am mai putut rezista şi am făcut proba de foc.  poza
poza  37) În imagine se pot vedea pietrele care vor fi folosite pentru placarea construcţiei.
38) Pentru placarea colţurilor tăiaţi piatră în unghi de 45 de grade.  poza
poza  39) Pentru placare creaţi-vă 2 puncte de reper montând pe 2 colţuri opuse câte o piatră. Treceţi apoi la placarea suprafeţei respective folosind polobocul pentru a monta piatră cât mai drept. Finisaţi rosturile şi ştergeţi resturile de adeziv de pe pietre cu un burete îmbibat în apă.
40) Detaliu proces de placare.  poza
poza  41) Iată în detaliu o etapă a procesului de placare.
42) Un alt detaliu al aceluiaşi proces într-o etapă superioară.   poza
poza  43) În detaliu placarea se dezvoltă.
44) Acelaşi proces de placare.  poza
poza  45) Priviţi foarte atent procesul de placare pentru o reuşită deplină.
46) Chiuveta de piatră nu este foarte greu de executat. Totuşi, în cazul în care nu sunteţi sigur că vă va reuşi o puteţi înlocui cu o chiuvetă din inox, fontă, etc., pe care o puteţi achiziţiona din comerţ. În acest caz la turnarea plăci de beton în locul destinat ghivetei asiguraţi-vă că aţi creat cofrajul pe dimensiunile chiuvetei achiziţionate din comerţ.  poza
poza  47) Placarea este acum integral finalizată. Pentru finizarea pietrei folosiţi un detartrant de piatră. Aplicaţi detartrantul prin pulverizare. Citiţi instrucţiunile de utilizare a detartrantului, posibil să trebuiască să folosiţi mănuşi, ochelari şi mască de protecţie. Nu faceţi altfel decât scrie în instrucţiunile de utilizare a produsului. Respectaţi timpul de aşteptare pentru detartrare după care spălaţi cu furtunul cu apă construcţia. Piatra va fi mai albă după acest proces.
48) Tăiaţi 4 bucăţi de piatră în formă dreptunghiulară de 6x6 cm lăţime respectiv 10-12 cm lungime. Montaţi cu adeviz aceste turnuleţe pe marginea coşurilor. Peste aceste turnuri se va aplica o piatră. Folosiţi adeziv pentru fixare plăci de turnuri. Pentru coşul central folosiţi câte 3 turnuri pe lungimea rezultând 2 pe lăţime.  poza
poza  49) Am făcut racordul la canalizare şi am tras conducta de apă potabilă la chiuvetă. Peste conductă se va face o alee. Stabiliţi înălţimea alei trasând cu un creion pe grătar înălţimea. Astfel veţi lucra mai uşor aleea. Resturile de pietre au fost folosite ca şi umplutură.
50) Armaţi cu plasă sudată, apoi turnaţi betonul. Nu betonaţi toată suprafaţa odată pentru că nu veţi mai putea placa cu piatră.  poza
poza  51) Observaţi cum pe margine am introdus pietre pe verticală, între beton şi cofraj. Astfel marginea va fi placată odată cu turnarea betonului.
52) Zidul din spate al construcţiei a fost tencuit în întregime. Placarea lui cu piatră nu îşi avea rostul. Puteţi alege varianta placări şi a acestuia dacă doriţi.  poza
poza  53) Aşa va arăta aleea după placare. Finisaţi piatra alei cu detartrant după descrierea de la poziţia 47.
54) Între grătar, alee şi casa se va mai construi o alee în pantă. Principiul construirii şi placării cu piatră este acelaşi.   poza
poza  55) În faţa cuptorul nu s-a construit alee. Am aşezat o piatră mai mare.
   poza
poza  57) Vom masca ţeava de la chiuvetă cu o piatră. Se taie piatra în două, cioplind apoi un sanţ pentru ţeavă. Piatra va fi prinsă cu adeziv.
Detaliu.
58) Acoperişul pentru coşurile de fum le-am făcut din piatră plată tăiată mai mare decât dimensiunile coşurilor. Montaţi plăcile puţin înclinate spre spate.  poza
poza  59) 27 martie 2008, Bucureşti, s-a stins din viaţă binecunoscutul conferenţiar universitar, politician şi critic literar român George-Mihail Pruteanu.

D-zeu să-l odihnească în pace.
60) Construcţia a luat sfârşit !!

Verificaţi dacă mai este cazul să efectuaţi finisaje suplimentare. Dacă sesizaţi că piatră este încă murdară sau este acoperită de mici straturi de adeziv reaplicaţi metoda de detartrare.
  poza
poza  61) Finisare suplimentară.
62) Finisare suplimentară.  poza
poza  63) În câteva poze, dar fără alte detalii vă voi arăta construcţia acoperişului. Acoperişul în partea din spate se sprijină pe 3 stâlpi fixaţi în beton.
   poza
poza   
   poza
poza   
   poza
poza   
70) Acum vă puteţi mândri cu o lucrare de un estetic deosebit iar oaspeţii dumneavoastră se vor bucura de preparate gustoase.  poza