Magazie
- lucrare efectuată de: Nicolae Helerea
În ghidul de mai jos veţi putea urmării construcţia unui spaţiu de depozitare executat din lemn. Construcţia poate la fel de bine să fie şi o bucătărie de vară sau tehnica descrisă mai jos vă poate ajuta să construiţi o mică căsuţă de lemn. Aspectul pe care dorim să-l dăm construcţiei va fi unul rustic. De multe ori aspectul magaziei într-o curte este neglijat, lucru care este total greşit, chiar dacă este doar un spaţiu de depozitare veţi vedea că acesta poate arăta chiar bine şi poate participa pe lângă gazon, copaci şi flori la înfrumuseţarea curţii.
Fundaţia: Recomand consultarea unui inginer structurist pentru stabilirea adâncimii de fundare, aceasta diferă în funcţie de structura solului.
Suprafaţa: 4,5 x 2,8 m
Stâlpii: 14x10 cm
Grinzi: 14x10 cm
Căpriori: 10x10 cm
Grosime scândură pereţi: min 2cm


Scule necesare
Metode de îmbinare a lemnului
Calculator reţetă betoane


Mic dicţionar tehnic

  poza
poza  1) Începem cu turnarea fundaţiei şi a plăci. Sub placă este bine să realizaţi termoizolaţie şi în plus hidroizolaţie, dacă alegeţi ca şi destinaţie a clădirii spaţiu de locuit. După minim 2 săptămâni de la turnarea betonului puteţi începe lucrarea.
Pentru fixarea stâlpilor vom folosi cleme metalice profil "L". Acest lucru îl realizăm cu şuruburi autoforante.
2) Pentru a oferii o viaţă cât mai lungă stâlpilor şi automat o rezistenţă mai mare construcţiei în timp, vom introduce stâlpii de lemn în bitum circa 3-5 cm. De asemenea tot cu bitum vor impregna şi locul în care vor fi fixaţi stâlpii. Acest lucru va împiedica apa să atace structura lemnului, împiedicând totodată şi apariţia mucegaiului în lemn. În plus vom realiza şi o protecţie a construcţiei împotriva dăunătorilor şi a incendiului, impregnând lemnul cu soluţii adecvate. Acest lucru nu trebuie deloc neglijat iar costurile nu sunt foarte ridicate.  poza
poza  3) Fixăm stâlpii în cele 4 colţuri şi pe mijlocul lungimii construcţiei. Fixarea o facem cu şuruburi autofiletante, folosindu-ne de profilele metalice montate anterior. Avem grijă ca înainte să fixăm stâlpii de placă să îi prelucrăm în partea superioară. Stâlpii centrali îi vom prelucra în profil "U" iar cei de pe extreme în profil "L". La fixare în această etapă nu vă faceţi grijă de unghiurile stâlpilor.

Studiaţi detaliu.
4) După fixarea celor 6 stâlpi în profilele metalice vom realiza o rigidizare temporară a construcţiei. Acest lucru îl vom realiza cu nişte şipci (scânduri de 2 cm grosime tăiate la o lăţime de 3-5 cm). Prindem şipcile pe diagonală fixându-le în şuruburi autofiletante. La această etapă veţi avea nevoie de ajutor, iar ochiul ager al soţiei (se recomandă o soacră) este numai bine de folosit. Fixăm şipcile la un capăt iar la celălalt fixăm numai după ce verificăm că stâlpi sunt perpendiculari în plan.  poza
poza  5) Continuăm construcţia cu prelucrarea pieselor de lemn pe care le vom folosi pentru căpriori.
În acest sens fixăm provizoriu căpriorul pe poziţie (pe grinda din stânga/dreapta şi grinda din mijloc care este mai sus ca şi înălţime). Aşezăm peste grindă, lângă căprior pe orizontală un rest de scândură cu o grosime de 3 cm şi trasăm cu creionul o linie deasupra acesteia. Apoi la exteriorul grinzi (în cazul nostru în stânga) tragem o linie pe verticală, pe lângă grindă.
Studiaţi detaliu.
6) Rezultatul linierii anterioare este un triunghi. Acest triunghi va trebui să-l decupăm din căprior. Putem realiza acest lucru în mai multe moduri: cu o daltă, circular, pendular, etc. Noi vom realiza acest lucru cu un fierăstrău electric şi o teslă. Indiferent că folosiţi tesla sau dalta, executaţi tăietura cu fierăstrăul ca în imagine. Asiguraţi-vă că aveţi tesla sau dalta ascuţită corespunzător. O sculă de lemn neascuţită este inutilă.  poza
poza  7) Imagine de ansamblu cu căpriorii prelucraţi. Fixarea căpriorilor de grinzi se poate realiza cu şuruburi autofiletante sau cuie.


Sfat: Asiguraţi-vă că aţi finisat toate piesele dorite înainte de fixare, în caz contrar va fi mai dificil de finisat ulterior.
8) La colţuri vom fixa suplimentar stâlpii de grindă cu scoabe, care au rolul de a rigidiza construcţia şi de a menţine unghiul de 90 grade. În această poză puteţi vedea modul de fixare a scoabei. Scoaba poate fi cumpărată sau pentru a economisii ceva bani o puteţi confecţiona. Aceasta se poate face din oţel beton de fi 10. După confecţionare măsuraţi locul în care va fi fixată. Daţi găuri de 9 mm (cu cel puţin 1 unitate mai puţin decât diametrul scoabei) şi mai puţin adânci cu 2 cm faţă de adâncimea de penetrare a scoabei în lemn.  poza
poza  9) Creaţi un şanţ în care scoaba se va încastra, acest lucru permite scândurilor care vor forma peretele exterior să se aşeze la faţa stâlpului/grinzii. Dacă doriţi, puteţi grundui scoaba de metal înainte de fixare. Acest lucru nu este însă necesar. Fixarea scoabei se va face atunci când sunteţi sigur că nu o veţi mai scoate. Scoaterea ei şi refixarea slăbeşte sistemul de rigidizare al construcţiei.
10) Următorul pas este ajustarea căpriorilor la aceiaşi lungime şi tăierea capetelor perpendicular cu solul în unghi de 90 de grade. În acest sens, pe căpriorii de pe extreme, trasăm punctele de tăiere, apoi cu o aţă cu creată marcăm linia de tăiere pe toţi căpriorii.  poza
poza  11) Tăierea se poate face cu un fierăstrău sau circular. Este foarte important să măsuraţi şi să trasaţi corect linia de tăiere.
12) Realizăm în continuare cadrul pentru uşa şi fereastră. Decupăm 1 cm stânga/dreapta din stâlpul central, la o înălţime egală cu stâlpii laterali. În decupajul făcut montăm un capăt al grinzii cu plăcuţe metalice, iar celălalt capăt îl sprijinim pe capul stâlpilor şi îl fixăm în două console metalice profil "L" cu şuruburi autofiletante.

Sfat: Pentru a face economie puteţi confecţiona plăcuţele metalice dintr-o bucată de tablă.
  poza
poza  13) Detaliu cu fixarea grinzilor pe stâlpii laterali cu console metalice.
14) Pentru rigidizarea structurii realizăm 2 colţare din lemn pe care le montăm în partea superioară a grinzii centrale la îmbinarea cu stâlpii. Fixarea se realizează cu şuruburi autofiletante.  poza
poza  15) Continuăm crearea cadrului la partea din faţă. Montăm în partea dreaptă (a pozei) încă 2 piese de lemn orizontale şi apoi încă 2 verticale. Cele 2 verticale crează cadrul ferestrei. Fixarea la capete se face într-un decupaj de 1 cm pe care îl facem în prealabil. În partea stângă realizăm cadrul uşii prin fixarea a încă 2 piese de lemn pe verticală, pe care le întărim la mijloc şi în partea de jos.
16) Urmează fixarea frontonului lateral. Tăiem o scândură cu 80 de cm mai mare decât lăţimea construcţiei pe care o tragem la rindea şi o şlefuim. Fixarea se realizează pe capetele căpriorilor cu şuruburi autofiletante. Lungimea suplimentară o distribuim astfel: 50 cm în faţă şi 30 în spate. Diferenţa de lungime va forma streaşină.  poza
poza  17) După ce am fixat frontonul, batem pe căpriori (deasupra) scândura cu nut şi feder pe lăţimea streaşinei. Peste scândură fixăm lanteţi de lemn cu o distanţă de 40 de cm între ei, fixarea o facem cu şuruburi autofiletante. Lanteţi vor fi folosiţi la fixarea învelitorii de tablă.
18) Urmează să facem streaşina din faţă. Luăm scândura cu nut şi feder pe care o tăiam cu un fierăstrău pendular (sau orice altă scule tăietoare aveţi la îndemână). Măsurăm scândura la 60 cm cu ruletă, ne folosim de un echer pentru a trasa o linie dreaptă. Am spus 60 de cm pentru că 50 de cm va reprezenta streaşină iar 10 cm vor fi fixaţi pe căprior.  poza
poza  19) Fixarea piesele de lemn tăiate mai înainte o vom realiza cu şuruburi autofiletante. Este suficient câte un şurub pe scândură.
20) Poate vă întrebaţi ce vom face cu aceste rigle !
Ei bine..., aţi răspuns corect. Datorită faptului că nu am pus scândură pe tot acoperişul ci doar în partea frontală şi spatele construcţiei pentru a forma streaşină avem o diferenţă de nivel între căpriorii de pe extreme şi cei interiori. În acest sens vom realiza nişte rigle de egalizare a nivelului la o lăţime de 10 cm pe o grosime de 2 cm şi pe lungimea căpriorului rămas.
  poza
poza  21) Fixăm riglele de egalizare pe căpriori cu şuruburi autofiletante (se pot folosi şi cuie), după care fixăm lanteţii destinaţi fixării acoperişului de tablă. Nu uitaţi să păstraţi distanţa între ei de 40 cm.
22) În această poză puteţi vedea cum s-a realizat finisarea frontonului pe care îl vom fixa în partea din faţă a construcţiei, în faţa streaşinei. Ne vom folosi de o rindea şi dacă doriţi puteţi utiliza şi o maşină de şlefuit cu bandă.


Sfat: Un lemn nerindeluit/neşlefuit va absorbi mai multă vopsea/baiţ/lac decât un lemn finisat.
  poza
poza  23) Ajustăm streaşina la partea din faţă a construcţiei la aceiaşi lungime. Vă aduceţi aminte că frontonul lateral şi streaşina au fost montate primele.
24) Urmează să fixăm frontonul, atât pe lateral cât şi frontal la capătul streaşinei. Finisarea pieselor care vor forma frontonul s-a executat la poziţia 22.
Detaliu.
  poza
poza  25) Acoperişul fiind pregătit trecem la acoperirea construcţiei cu tablă ondulată. Începem lucrarea din spatele construcţiei spre faţă. Prima dată vom aşeza pe frontonul din faţă şi laterale stânga/dreapta nişte piese de tablă care vor proteja frontonul. Aceste piese vor fi fixate împreună cu tablă pe care o aşezăm pe acoperiş.
26) Se începe montajul foile de tablă întotdeauna din partea de jos spre coama acoperişului. Fixarea o realizăm cu şuruburi autoforante cu cap hexagonal şi garnitură de cauciuc. Dispunerea şuruburilor va fi făcută la fiecare al-2-lea "val" de tablă. Pe rândul următor se vor fixa intercalat şuruburile, în valurile care nu au şuruburi pe rândul de mai jos.
Detaliu.
  poza
poza  27) Tabla la frontonul din faţă observaţi că are o retragere faţă de margine de aproximativ 10 cm (în acest detaliu se vede mai bine) . Pe marginea respectivă se va monta o piesă de tablă care va proteja frontonul. Observaţi că această piesă are o margine îndoită în sus, rolul acesteia este de a nu permite apei să se prelingă sub acoperiş.
Surplusul de tablă îl vom tăia cu o foarfecă de tablă.
Detaliu 1. Detaliu 2.
28) Ultima piesă pe care o vom monta este coamă.  poza
poza  29) Acoperişul a fost terminat. Acum vom trece la realizarea cadrului pe celelalte 3 laterale: stânga/dreapta şi spate.
Detaliu.
30) Cu aceste scânduri vom face pereţii exteriori ai magaziei. Scândurile sunt semirotunde şi nu se găsesc decât la un gater. Datorită acestui lucru va trebui să curăţăm scândurile de coajă (scoarţa de copac) cu o cuţitoaie şi o răzuitoare. După prelucrare le-am stivuit pentru a se mai usca. Observaţi că între rânduri am pus nişte şipci pentru a permite aerului să usuce toate părţile scândurii.  poza
poza  31) Adăugăm încă un stâlp pe laterale, la jumătatea peretelui. Apoi un cele 2 cadre formate adăugăm câte 2 grinzi orizontale. Una la jumătate şi cealaltă la o înălţime de 15 cm de placă. Fixarea o facem cu şuruburi autofiletante.
32) Următorul pas este ranforsarea construcţiei. La cadrele laterale vom realiza din grinzi câte 2 diagonale pe care le fixăm ca în imagine. La fel facem şi pentru stâlpul central/faţă-spate în partea de sus. Studiaţi poza pentru mai multe detalii.
Îmbrăcarea construcţiei cu scândură o începem realizând scândurile pentru colţ. Acestea le vom face dintr-un buştean cu un diametru de 12-15 cm.
Pe unul dintre capete trasăm cu un echer un colţar în aşa fel încât punctul de unire al liniilor să fie la 3 cm de margine exterioară a buşteanului.
  poza
poza  33) 1. Folosind rindeaua electrică am creat 2 suprafeţe plane într-un unghi de 45 de grade.
2. Cu fierăstrăul circular cu limitator paralel facem 2 tăieturi pe liniile trasate.
3. În cadrul 3 se poate vedea piesa rezultată.
Vom realiza 4 astfel de piese. Acestea împreună cu scândurile semirotunde ne vor da impresia că este o construcţie din bârne.
34) Începeţi fixarea din colţ cu piesa pe care aţi realizat-o mai înainte. Fixarea se face cu şuruburi autofiletante din inox.

Sfat: Ajustăm lungimea şi profilul scândurilor înainte de fixare dar numai după ce am pozat scândura pe poziţia finală şi ne-am asigurat că are lungimea minimă necesară.
  poza
poza  35) Vom fixa lateralele şi spatele construcţiei lăsând la final partea frontală a construcţiei. La uşă şi fereastră avem grijă să decupăm scândura pe conturul lor. Fiecare scândură va fi fixată în 6 şuruburi: 2 sus, 2 la mijloc şi 2 jos şi neapărat să fie de inox, altfel vor ruginii şi se va păta lemnul. Încercaţi să păstraţi linia de fixare a şuruburilor.
36) După fixarea tuturor scândurilor ce formează pereţii construcţiei trecem la hidroizolarea scândurilor. În acest sens vom aplica 2 "mâini" de ulei de în. Adică dăm de 2 ori pe scândură cu ulei, pe exteriorul construcţiei de jur împrejur. Aplicarea uleiului o puteţi face prin pensulare, cu un trafalet sau prin pulverizare cu un aparat de vopsit cu aer comprimat.  poza
poza  37) După aplicarea uleiul am realizat un mic pervaz la geam.
38) Pentru a sporii izolaţia hidro şi ai da un aspect plăcut construcţiei vom aplica şi 3 mâini de lac colorat.  poza
poza  39) A doua mână de lac.
40) Şi în final ultima mâna de lac.


S-au făcut şi vişinile, frumos anotimp, totul este verde crud, pomi sunt plini de roade care au culori deosebit de frumoase şi gust ce fac papilele gustative să tremure de plăcere.

Neapărat tre' să fac o prăjitură cu vişine...
  poza
poza  41) Ce pot să spun, prăjitura a fost delicioasă, musai trebuie să încercaţi.

Construcţia este gata, urmează să realizăm uşa şi fereastra. Nu este complicat, necesită însă atenţie şi ceva mai multe scule.
Pentru uşă şi fereastră avem nevoie de scândură de 3 cm grosime. O rindeluim şi tăiem la lăţimea dorită.
Info: Menţionez că tehnica folosită la realizarea uşii şi a ferestrei sunt tehnici de dulgherie, asemănătoare tehnicilor de tâmplărie.
42) Aşa arată uşa în "brut", dar nu vă speriaţi, după finisare va arăta fain.  poza
poza  43) Şi aşa arată fereastră în prima fază.

Sfat: În momentul în care lucraţi cu scândură nefinisată va trebui să ţineţi adăugaţi câţiva mm la cotele luate. După rindeluire şi şlefuire scândura va pierde câţiva mm.
44) La această etapă folosim o sculă care nu se găseşte într-un atelier de "casă", dar nu trebuie să renunţaţi, puteţi prelucra scândurile la un atelier specializat, sau să cumpăraţi scândurile gata trase la abric. Acest abric ne permite să rindeluim piesele necesare realizării uşii şi ferestrei, aducându-le totodată la aceiaşi grosime. Acest utilaj după reglare, debitează piesă la grosimea indicată, automat. Nu o împingi nu o tragi. Îi dai piesa şi el face restul.  poza
poza  45) După ajustarea grosimi, rindeluim piesele pe cant (lăţime).
46) Cam aşa arată piesele după ce sunt trase la abric, chiar arată a scândură finisată, dar încă suntem departe de final.
Urmează să ajustăm piesele la lungimea necesară, pentru acest lucru vom folosi un echer fix la 90 grade cu nivelă şi un creion.
  poza
poza  47) Unealta din imagine este o freză pe banc. Ea ne va ajuta să realizăm decupajele în lemn care reprezentă în final îmbinările în "uluc" şi "lambă", îmbinări pe care le vom folosi atât la uşă cât şi la fereastră. Aceste tipuri de îmbinări se folosesc pentru îmbinarea a două piese le lemn într-un unghi specificat de proiectul urmărit. Îmbinările sunt de foarte multe tipuri, eu am ales însă un tip de îmbinare foarte utilizat datorită simplicităţi lui.
48) Debitările din imagine reprezintă "îmbinările" ce se realizează între toc şi fereastră. Efectiv facem tocul şi rama ferestrei.  poza
poza  49) Mai sus vorbeam de rama ferestrei, adică de toc. În această poză se poate vedea cum va arăta tocul.
50) Pentru decupaje vom folosi dălţi de tâmplărie şi un ciocan de lemn. Se recomandă ciocan de lemn datorită faptului că este mai uşor şi nu va deteriora mânerul dălţi iar forţa lovituri va putea fi controlată uşor (când lucraţi cu lemnul, controlul forţei este foarte important). Dalta se ţine cu tăişul spre lemnul de prisos.  poza
poza  51) Urmează să lucrăm la îmbinarea pieselor de la uşă. Îmbinarea folosită se numeşte "îmbinare cu cep şi scobitură cu străpungere la capete". Pentru cep măsuraţi o lăţime de piesă şi trasaţi la capăt perpendicular pe piesă. Împărţiţi grosimea scândurii în 3 şi faceţi 2 tăieturi verticale pe lungimea piesei. Vom elimina părţile de deasupra şi dedesubt, astfel realizăm cepul.
52) Scobitura se realizează la fel cu menţiunea că de această dată se elimină lemnul din interiorul tăieturilor. Folosiţi o daltă ascuţită de lăţimea locaşului debitat sau puţin mai mică.
Info: Acest tip de îmbinare are o rezistenţă mare în faţa forţelor de compresie. Se foloseşte cel mai des pentru îmbinările la capete, pentru uşi, ferestre, rame, tablouri, sau alte structuri în care piesele trebuiesc îmbinate în unghi drept. La îmbinare se va folosi adeziv de lemn sau clei.
  poza
poza  53) În continuare realizăm un şanţ de 1 cm lăţime şi 1 cm adâncime pe care îl vom folosi la fixarea geamului, acest sistem are denumirea de cercevea. Uşa va fi doar pe jumătate plină.
54) Asamblăm uşa provizoriu pentru a ne face o idee de cum va arăta la final. Se pot observa tăieturile făcute în rama pentru geam. La capete vom folosi o daltă de tâmplărie pentru a scoate lemnul de prisos.  poza
poza  55) Urmează asamblarea şi lipirea uşii. Va trebui să aveţi o masă sau un banc de lucru mai mare pe care să aşezaţi usa. Urmăriţi că masă de lucru să fie orizontală şi să nu se mişte. Aplicaţi adeziv şi îmbinaţi piesele.
56) După îmbinarea tuturor pieselor trecem la centrarea în unghi de 90 de grade a uşii. Ne vom folosi de un echer şi de o ruletă. Măsurând diagonalele putem regla ughiul lovind uşor cu un ciocan de lemn pe colţuri. Ne vom folosi de menghine de lemn pentru rigidizarea pieselor pe perioada uscării.
Sfat: Deasupra şi dedesubtul piesei pe care vom fixa menghina adăugaţi 2 bucăţi de lemn, astfel fălcile menghinei nu vor lăsa semne în material finit.
  poza
poza  57) Pentru o mai bună rigidizare puteţi folosi la fixare şi şuruburi, şuruburi autofiletante, cuie de metal sau ca în cazul meu cepuri de lemn pe care le fixăm cu adeziv.
58) Tocul ferestrei fiind gata o şlefuim mecanizat. Se poate şlefui şi manual, dar nu veţi avea o mare productivitate. Folosiţi o hârtie abrazivă cu o granulaţie de ~180, la final mai folosiţi o hârtie de o granulaţie mai mare, ~220-250.  poza
poza  59) După ce aşteptăm 24 h pentru a se încleia uşa, trecem la realizarea profilului. Tăiem de jur împrejurul uşi în marginea exterioară un dreptunghi de 2 x 1 cm.
60) Detaliu de realizare a profilului.  poza
poza  61) Uşa fiind gata, urmează să-i realizăm tocul. Tehnologia este aceiaşi cu cea descrisă mai sus.
62) Fereastra este ultima piesă pe care o realizăm. Pozele prezentate au mai mult rol de exemplificare, tehnica folosita o găsim mai sus. Nu are rost să vă detaliez cotele folosite. Acestea se ajustează în funcţie de nevoi, iar cotele de detaliu la îmbinare, profil sau alte sisteme pot fi copiate după o fereastră/uşă existentă. Este mai uşor să faceţi aşa decât să vă limitaţi la cotele puse de mine. Ce vreau să detaliez la acest ghid este tehnică folosită. În alte ghiduri vom intra mai mult în detaliu.  poza
poza  63) Înainte de fixarea tocurilor (uşii/ferestrei) avem grijă să aplicăm 1-2 mâini de ulei de in pe spatele tocului. Fixarea o facem cu şuruburi autofiletante de inox. Bineînţeles că se pot folosi tehnici de fixare care permit ascunderea şuruburilor. O soluţie este de a da o gaură de 1 cm adâncime şi de o grosime egală sau cu 1 mm mai mare decât capul şurubului. Înfiletăm şurubul iar în gaura rămasă înfundam un cep de lemn lipit cu adeziv. Tăiem cepul la faţa lemnului şi şlefuim după uscare.
64) După fixarea feroneriei (balamale, broscă şi cremona) fixăm în parte de jos scânduri semirotunde pe care aplicăm 2-3 mâini de ulei de in şi apoi 2-3 mâini de lac. Ultimul lucru pe care îl vom face este să montăm geamurile. Aici puteţi alege între a monta ferestre transparente, mate sau geamuri colorate şi/sau armate.  poza
poza  65) Lucrarea a durat mult, a fost o lucrare personală executată în timpul liber, iar Dl. Helerea nu are mult timp liber. Eu, Daniel Morlova povestitorul ghidurilor ţin să-i mulţumesc Dl. Helerea pentru răbdarea de care a dat dovadă în detalierea acestui ghid.

N.H. Aştept întrebările dvs., sunt convins că puteţi realiza lucruri minunate.

Înăuntrul lemnului se află multe lucruri deosebite, nu trebuie decât să vrei să le scoţi la suprafaţă.