Pavele Helerea
- lucrare efectuată de: Nicolae Helerea
Mic istoric pavaje.

Primele atestări arheologice se situează în jurul anilor 4.000 îdH. Egipteni construiau drumuri pavate pentru ai ajuta la transportarea materialelor necesare construirii Marilor Piramide, aproximativ în 3000 îdH. În China Antică au fost construite drumuri pavate în anii 1.100 îdH, reţeaua lor de drumuri întinzându-se pe o distanţă de 40.000 km. Maiaşii şi Aztecii au avut o reţea de drumuri pavate în Mexic. Cel mai mare constructor de drumuri a fost Imperiul Roman, care din 300 îdH a început construcţia de drumuri din piatră, făcând drumuri pavate în toată Europa şi Africa de Nord.
poza  Scule necesare.
Adezivi necesari şi modul de preparare.
Calculator reţetă betoane


1) Dimensiuni:

Lungime = 50 cm
Latime = 33 cm
Inaltime 6 cm
Materiale folosite la cofraj: lemn, balama, cuie, holţşuruburi. Suprafaţa mesei de lucru recomand să fie din material plastic pentru a nu permite betonului să adere. Puteţi folosi şi linoleum.
2) Pentru a construi pavele vom avea nevoie de un cofraj. În acest scop vom construi un cofraj din lemn. Cofrajul este rabatabil putând fii refolosit. La unul dintre colţuri am făcut îmbinarea cu o balama, iar pe diagonală în colţul opus am făcut un cârlig de fixare.   poza
poza  3) Pentru a decofra uşor la final, puteţi unge cofrajul şi masa de lucru cu decofrol sau cu săpun. Pregătiţi betonul care trebuie să fie cel puţin din clasa B250. Dacă temperatura este peste 20 de grade vom lucra la umbră. Aşezăm primul strat de beton în cofraj, stratul nu trebuie să depăşească 3 cm.
4) Pentru armare vom folosi plasă sudată striată de fi 6. Puteţi confecţiona armătura în cazul în care nu aveţi plasă sudată. Aşezaţi plasa în cofraj, cu un ciocan de cauciuc loviţi uşor cofrajul pentru a vibra betonul. Mai adăugaţi puţin beton şi nivelaţi, spaţiul rămas în cofraj trebuie să fie de 2 cm.  poza
poza  5) Pentru aceste pavele am ales piatră plată de râu de culoare maro. Diametrul lor este de 3-6 cm iar grosimea de 2-3 cm. Spălaţi pietrele de pământ şi resturi vegetale subacvatice. Înainte de folosire le vom uda cu apă. Începem aşezarea pietrelor în cofraj dintr-o margine. Rosturile dintre pietre este bine să nu fie mai mare de 1,5-2 cm. Cu o scândură aplicată pe marginile cofrajului apăsăm uşor pietrele pentru a le aduce la acelaşi nivel cu cofrajul.
6) Continuaţi aşezarea pietrelor până la umplerea întregi suprafeţe. Adăugaţi beton, după caz, pentru a alinia pietrele la marginea de sus a cofrajului. Puneţi câte puţin beton, dacă puneţi prea mult la nivelarea pietrelor riscaţi să deranjaţi (ridicaţi) alte pietre, sau să le afundaţi prea mult în beton.
Sugestie.
Când mergeţi la gratar la munte sau pe marginea unui râu culegeţi câteva găleţi de pietre, după câteva escapade o să aveţi pietre suficiente pentru o mică cale de rulare auto.
  poza
poza  7) După umplerea completă cu pietre a suprafeţei cofrate, cu o mistrie ştucatoare umplem rosturile dintre pietre cu beton, betonul adăugat nu trebuie să depăşească marginea de sus a cofrajului.
8) Detaliu...  poza
poza  9) Aşteptăm 2-3 ore şi putem trece apoi la finisarea părţii superioare. Avem nevoie de un burete şi de apă. Cu mişcări fine ştergem surplusul de beton de pe pietre. Nu apăsaţi şi nu adânciţi rosturile dintre pietre. Buretele trebuie spălat frecvent şi stors bine înainte de folosire.
10) Puteţi decofra după minim 5-6 ore. Nu mutaţi încă piesa din loc, aşteptaţi cel puţin o zi. Aşezarea pavelei în poziţia finală şi rularea pe ea se poate face după minim 10 zile.

Micul nostru ghid ia sfârşit aici.

Acest tip de lucrare nu necesită un nivel ridicat de cunoştinţe. Urmând aceşti ghid vă puteţi face pavele frumoase cu bani puţini, costul unei pavele este de sub 5 RON.
  poza
poza  11) Un alt model...

12) Detalii montaj pavele.
1. Decopertaţi terenului aproximativ 30-60 cm, aşezaţi un strat de piatră spartă sau balast: (30-40 cm pentru zone cu trafic greu sau 20-30 cm pentru trafic pietonal). După umplere compactaţi bine.
2. Peste pietriş turnaţi un strat de 3-6 cm de nisip. Nu folosiţi nisip care conţine pământ, pietre sau alte resturi.
3. Nivelaţi nisipul cu grijă fără să călcaţi pe el. Folosiţi nivela pentru verificarea planeităţi. Aşezaţi fiecare pavelă păstrând distanţe egale între ele. Nu călcaţi pe pavele până nu finisaţi, riscaţi să ciobiţi marginile. Pentru aşezarea pavelelor vă puteţi ajuta de un ciocan de cauciuc.

4. Pentru umplerea rosturilor folosiţi nisip. Studiaţi schiţa.

  poza