Placare termosistem
- lucrare efectuată de: Nicolae Helerea
De multe ori am fost întrebat cum se poate realiza placarea unui perete care este izolat termic cu polistiren. Prin acest ghid am plăcerea de va arăta practic cum se poate realiza o astfel de lucrare. Cel mai important aspect la acest tip de lucrare este grosimea pietrei care nu trebuie să depăşească 8 mm grosime. O grosime mai mare ar însemna o greutate suplimentară pe care termosistemul nu ar putea să o susţină. Piatra pe care o vom folosi în această lucrare are 6 mm şi cu ea vom placa intrarea într-o locuinţă.








poza  Scule necesare.
Adezivi necesari şi modul de preparare.
Calculator reţetă betoane

Piatra din imagine o vom folosi la placarea pereţilor, grosimea este de 6 mm. Pentru placarea pereţilor care sunt izolaţi la exterior cu polistiren extrudat nu se recomandă folosirea unei pietre care este mai groasă de 6-8 mm.
2) Fixaţi polistirenului cu adeziv pe care îl întindeţi pe toată suprafaţa plăcilor, după 24 de ore fixaţi suplimentar plăcile cu dibluri. Armaţi polistirenul cu plasă de fibră de sticlă şi tencuiţi.
Izolaţia fiind gata trecem la placarea pereţilor cu piatră. Cu o drişcă de inox zimţată aplicăm adezivul pe perete, nu aplicaţi mult adeziv deodată. Aplicarea pietrelor se face dintr-un colţ exterior.
  poza
poza  3) Este foarte important să păstrăm linia colţului, în acest sens întindem o sfoară pe verticală pentru ghidaj. Rosturile dintre pietre, în medie, trebuie să fie de 1 cm. După aplicarea pietrei pe perete loviţi uşor piatra cu palma sau cu un ciocan de cauciuc. Folosind o nivelă cu bulă verificăm periodic dispunerea plăcilor în plan.
4) Este posibil ca la aplicarea plăcilor de piatră să iasă adeziv printre plăci, vom avem grijă să curăţăm acest surplus. Rosturile le vom finisa la final, iar surplusul de adeziv întărit poate împiedica realizarea unui finisaj de calitate. În cazul în care pietrele se murdăresc de adeziv, curăţaţi-le de adeziv cu un burete umed.  poza
poza  5) Operaţia de placare este repetitivă şi se aseamănă cu placarea cu gresie şi faianţă. Pentru păstrarea unui rost puteţi folosi distanţiere de plastic sau bucăţele de piatră.
6) Placarea se realizează după cum se poate vedea şi în poză în mod liniar pe orizontală. Dacă vă lipseşte experienţa este indicat să începeţi din colţul exterior spre laterale. În cazul în care există geamuri aveţi grijă să montaţi glafurile înainte de a placă cu piatră pereţii.  poza
poza  7) Detaliu.
8) Când ajungem cu placarea la conturul ferestrei vom aveam grijă să dispunem piatra peste contur, cu 2-3 mm faţă de margini. Acest gol format îl vom încărca cu adeziv finisând astfel canturile ferestrei.  poza
poza  9) Detaliu.
10) La placarea scărilor vom discuta mai întâi despre contratrepte şi apoi despre trepte.

Contratreptele le vom realiza cu piatră subţire (6 mm, se poate opta şi pentru o grosime mai mare). Tăiem piatra formând o margine dreaptă în locurile unde piatra se va intersecta cu o linie dreaptă.
  poza
poza  11) Treptele le vom placa cu o piatră mai groasă (2 cm). Fixarea pietrelor se face dinspre marginea exterioară spre interior. În plus faţă de contratrepte vom avea grijă ca muchiile marginilor drepte să le rotunjim uşor prin şlefuire. Placarea treptelor se va face aşezând piatra peste marginea contratreptei, depăşind astfel marginea acesteia cu 1 - 1,5 cm.
12) Închidem placarea peretelui în partea de sus aplicând o plintă din aceiaşi piatră având o lăţime de 7 cm. Aceasta este tăiată la un unghi de 45 gr şi se va îmbina cu placarea orizontală de pe balcon tăiată la fel.   poza
poza  13) Ultima parte de placat este cea de deasupra intrării care este de fapt un balcon. Metoda de placare este aceiaşi ca şi la pereţi, de notat este faptul că nu vom aplica multe pietre deodată, câte una pe rând iar apoi verificăm planeitatea acestora cu o nivelă cu bulă.
14) Placarea a fost terminată. În continuare vom realiza finisajul rosturilor. Facem un adeziv dintr-un amestec de ciment şi nisip fin pe care în întindem cu o drişcă cu burete moale. Lucraţi suprafeţe medii ca dimensiune, recomand 4-5 metri pătraţi.  poza
poza  15) După chituirea rosturilor aşteptăm 1-2 ore înainte de finisarea lor. Finisările în plan orizontal le facem cu un burete şi un mop, cele verticale doar cu buretele. În acest sens înmuiem buretele în apă şi ştergem uşor pietrele netezind rosturile. Mopul îl folosim la final pentru a avea o productivitate ridicată, dar fără să apăsăm cu el. Schimbaţi apa frecvent. Detaliu suplimentar, finisare verticală.

Sfat: Se recomandă lucrul la umbră în cazul în care este cald.
16) Următoarea etapă este curăţarea chimică a pietrei, dar acest lucru îl facem după 1-2 zile de la rostuire. Pe parcursul diferitelor etape ale lucrării rămân inevitabil urme de adeziv pe pietre, aceste urme le vom curăţa cu acid clorhidric în concentraţie de 30%. Acesta acţionează ca un detartrant curăţând aceste resturi, dar va curăţa de asemenea şi mizeria din structura pietrei, redându-i acesteia strălucirea şi culoarea naturală.   poza
poza  Construcţia a luat sfârşit !

Iată că încă un secret se dezvăluie sub ochii dumneavoastră.

Nu întotdeauna lucrurile necunoscute sunt cele complicate!