Poziţia grătarului
- text: Daniel Morlova
Poziţia grătarului nu trebuie subestimată niciodată. Ar fi de preferat ca locul ales să fie lângă un copac, suficient de departe însă pentru a nu-i afecta rădăcinile când se sapă fundaţia şi de asemenea pentru a nu-i afecta coroana cu fumul cald degajat de grătar. Suprafaţa din jurul grătarului trebuie să ne asigurăm că este de minim 10 m pătraţi, sunt foarte dese situaţiile când la grătar avem musafiri. Spaţiul mare permite aşezarea unui număr mai mare de scaune fără a ne apropia prea mult de foc sau fum. Pe cat posibil poziţionăm construcţia cu spatele către direcţia din care bate vântul mai frecvent. Grătarul trebuie amplasat în aşa fel încât fumul şi/sau căldura să nu deranjeze persoanele aşezate la masă. Amplasaţi o sursă de apă potabilă aproape de grătar, la grătar ne spălăm frecvent pe mâini şi de asemenea apa se foloseşte şi la spălarea produselor, limitarea flăcărilor, etc. Nu este de neglijat nici faptul că există posibilitatea ca focul să fie stins de urgenţă.

Pericolul focului.