Unelte şi accesorii utile executării lucrărilor
- schiţe şi texte: Nicolae Helerea & Daniel Morlova
Nu toate sculele prezentate este în mod oligatoriu să le aveţi, unele dintre ele vă asigură confort şi viteză în execuţie. Purtaţi echipament de protecţie când lucraţi cu aparate electrice şi nu numai.

Rindea electrică: Utilă pentru netezirea şi fasonarea pieselor de lemn prin aşchiere. Pentru viteză şi randament în execuţie recomand o rindea electrică.
Bormaşina: Utilă pentru dat găuri în piatră, cărămidă, beton, fier, lemn, şi pentru înlăturarea/spargerea betonului, pietrelor.
Maşina de găurit şi înfiletat: O folosim în special pentru fixarea cofrajului cu holtzşuruburii, folosim fixarea cu holtzşuruburii pentru a nu brusca construcţia proaspătă (neîntărită).
Fierăstrău electric: Avem nevoie de el pentru tăierea pieselor de lemn. Conferă viteză mare de tăiere şi comoditate fără a avea însă o tăiere foarte curată. Fixaţi piesele pe care doriţi să le tăiaţi cu o menghină de lemn.
Şlefuitor cu bandă: Pentru şlefuirea brută vom folosi un şlefuitor cu bandă, urmând ca finisarea finală să o efectuăm prin şlefuire manuală. Atenţie, şlefuitorul cu bandă intră foarte repede în lemn, riscaţi să denivelaţi piesa.
Fierăstrăul circular: Îl folosim pentru tăierea pieselor de lemn. Cu ghidajul paralel putem tăia scânduri pe lungime mare.
Ruleta: Măsurăm suprafeţele;
Echer: Îl vom utiliza în operaţiile de trasare pentru desenarea şi verificarea dreptelor paralele, a dreptelor perpendiculare cu o direcţie dată (colţar);
Creion: Ustensilă pentru însemnări;
Nivela: Util pentru stabilirea poziţiei orizontale a suprafeţelor sau a dreptelor.
Sfoara: Trasăm cu cretă, etc.
Tesla: Unealta dulgherului şi/sau a tâmplarului, utilă pentru cioplit, bătut/scos cuie;
Ciocan de lemn: Va fi utilizat împreună cu dalta sau atunci când batem într-un lemn pentru al alinia, în cazul în care folosim un ciocan de metal există riscul de a provoca adâncituri nedorite în suprafaţa lemnului;
Ciocan de tâmplărie: Pe lângă ce face un ciocan este prevăzut şi cu un levier pe care îl putem folosi pentru scoaterea cuielor, rapid şi eficient.
Fierăstrău manual: Util pentru tăierea diverselor piese de lemn.
Menghine de lemn: Dispozitiv de prindere a unor piese care urmează să fie prelucrate. Menghina ne va permite fixarea fermă a pieselor, de multe ori o menghină de lemn înlocuieşte o pereche de mâini.
Dălţi: Plate sau semirotunde, le vom utiliza la crestat, cioplit, scobit sau la t#259;iat într-o suprafaţă lemnoasă.
Bidinea, Pensule, Burete: Vom avem nevoie de ele pentru a umezi materialele, a finisa rosturile, spala suprafeţele finisate şi sculele la sfârşitul zilei de lucru.
Perie sârme: Curăţăm rosturile, materiale întărite, etc.