Şemineu Carmen
- lucrare efectuată de: Nicolae Helerea
Şemineul, ca şi sursă de căldură datează de foarte mulţi ani, evoluând practic de la vatră la adevărate obiecte decorative rafinate, ajungând piesa de bază într-o locuinţă. Şemineele sunt de diverse forme, dreptunghiulare, prismatice şi cilindrice, iar mai nou, datorită evoluţiei materialelor, ajungând la forme cât mai futuriste. Poziţionarea şemineului poate fii: în centrul camerei, în colţ sau pe mijlocul unui perete. Sunt şeminee cu focar închis şi cu focar deschis, cele cu focar închis au însă un randament termic mai ridicat. Focarele şemineelor sunt create pentru diverse tipuri de combustibili: lemn, gaz sau energie electrică.
Multe persoane pretind că în zilele noastre un şemineu nu îşi mai are rostul. Poate că au dreptate, dar sunt situaţii, unice în viaţă pe care nimeni nu ar vrea să le piardă, de pildă plăcerea de a citi o poveste unui prichindel, seara la gura focului, sau şoaptele de dragoste ale iubitei în rezonanţă cu trosnetul produs de lemnele aprinse.

În acest ghid vom prezenta construcţia unui şemineu cu focar închis pe lemne, poziţionat în colţul camerei.
Dimensiuni:
Pentru studierea cotelor daţi click pe poză. Cotele pot fi ajustate după dorinţă.

Schemă cu circulaţia aerului.
Scule necesare.
Adezivi necesari şi modul de preparare.
Calculator reţetă betoane

  poza
poza  1) Şemineul va fi aşezat în colţul camerei, aşezarea şemineului se face întotdeauna în funcţie de poziţionarea coşului de fum.
Şemineul va fi aşezat întotdeauna pe un pat de beton. Dacă acesta nu există va trebui să-l creaţi decupând în prealabil duşumeaua sau parchetul. După stabilirea modelului, trasăm dimensiunile şemineului direct pe patul de beton cu un creion.
2) Începem construcţia soclului ghidându-ne după liniile trasate. Soclul va fi construit dintr-un rest de cărămidă rămasă de la construcţia casei. Acest lucru nu va strica aspectul şemineului pentru că la final va fi tencuit şi în plus se vor economisi şi ceva bani.  poza
poza  3) În partea din spate se va lăsa loc pentru circulaţia aerului, aerul rece trebuie să ajungă în partea din spate a şemineului unde va fi încălzit prin convecţie şi cedat apoi spaţiului de locuit prin grilele de ventilaţie. În partea din faţă vom face o altă gaură dar nu ştim încă dimensiunea prizei de aer, vom face mai târziu gaura necesară.
În partea din spate peste cele două cărămizi vom aşeza 2 fire de fier beton de fi 10, acestea asigură portanţă cărămizilor care vor fi aşezate deasupra.
4) Închidem soclul la partea de sus cu cărămidă pe care o zidim. Confecţionăm o armătură din fier beton de fi 10, (se poate folosi şi plasă sudată cu ochiuri mai mici). La partea din faţă şi spate facem un mic cofraj. În laterale am folosit resturi de cărămidă pe care le-am ajustat la dimensiunea necesară.  poza
poza  5) Turnăm betonul într-un strat de 6-7 cm, verificaţi cu bolobocul nivelul orizontal al plăcii turnate. După turnarea betonului aşteptăm minim 5 zile. Betonul trebuie să fie suficient de întărit încât să suporte greutatea care se va adăuga ulterior: focarul de fontă, cărămidă decorativă, etc...
6) Aşezăm focarul de fontă în poziţia finală, asiguraţi-vă că este poziţionat corect. După cum se observă în partea din faţă/jos a focarului am lăsat un spaţiu (ajustând dimensiunea plăci de beton turnate). În acel loc vom monta o poliţă de granit.  poza
poza  7) Pentru conectarea şemineului la coş vom folosi racord flexibil din metal. Coşul fix din imagine este construit din module prefabricate (tuburi ceramice) şi are în componenţă 2 fumuri. Trasăm un cerc pe coş de diametrul racordului şi cu o bormaşină cu percuţie în care montăm un burghiu de beton de dimensiuni mici, 5-6 mm, perforăm coşul pe conturul cercului la exterior. Nu bruscaţi bormaşina, nu apăsaţi cu forţă, găurirea se va face uşor pentru a nu strica coşul.
8) După ce am făcut gaura pentru conectarea focarului la coş prin racordul flexibil finisăm cu mortar refractar. Conectarea racordul la coş se va face sub un unghi de aproximativ 45 de grade. În acest scop am micşorat unghiul de spargere pentru a permite racordului să se aşeze în poziţia dorită.
Pe latura din partea dreapta a coşului, s-a prevăzut o gură de vizitare pentru a se putea scutura coşul. Având grijă să curăţăm coşul la intervale de un an, înainte de a reîncepe să îl folosim, evităm riscul de incendii şi de intoxicaţii cu fum toxic.
  poza
poza  9) Înainte de fixarea racordului facem teste de poziţie. Adaptăm lungimea racordului tăind câte puţin (măsurăm de 2 ori înainte de tăiere) şi verificăm. După ajustare trecem la fixare lui la coş, acest lucru îl vom realiza cu mortar refractar. Fixarea se poate realiza de asemenea şi cu pământ argilos în amestec cu nisip fin. Conectarea la hota focarului în mod normal se face fără a folosi alte piese (gulerul hotei este conic), racordul este construit pe dimensiunile exacte a hotei. În cazul în care există joc între hotă şi racord puteţi folosi coliere metalice pentru fixare. Nu înnădiţi racordul.
10) Terminând de fixat racordul continuăm acum cu ridicarea cărămizilor prin zidire, pe laterala din dreapta şemineului. La îmbinarea cărămizilor cu peretele tăiem cărămida în unghi. Ne asigurăm că ne rămâne un spaţiu de minim 8 cm între focar şi peretele ridicat. Nu uitaţi să verificaţi periodic verticalitatea pereţilor.  poza
poza  11) Reluăm operaţia şi în partea stângă a şemineului.
Partea de jos a coşului nu ne va folosi, s-a refăcut coşul închizându-l la un nivel mai ridicat. În zona rămasă vom zidi cărămizi în unghi de 45 de grade pentru a crea un perete lângă şemineu în unghi de 90 de grade. În spaţiul respectiv se vor depozita lemne de foc.
12) Pereţii din spatele şemineului îi vom căptuşii cu rigips. Rigipsul folosit este rezistent la temperaturi mai ridicate, astfel peretele din cărămidă va absorbi mai puţină căldură. Pozarea lor se va face la o distanţă de 1,8 cm de peretele de cărămidă. Măsuraţi şi tăiaţi plăcile la dimensiunile necesare. Pentru a prinde plăcile vom tăia fâşii de rigips de 10 cm lăţime cu care vom forma un cadru pe care vom prinde placă.  poza
poza  13) Pentru a putea continua ridicare pereţilor de cărămidă şi în partea de sus-faţă a şemineului vom monta întâi un buiandrug achiziţionat din comerţ. El se va sprijini pe capetele pereţilor laterali.
14) Continuăm ridicarea zidurilor, atât pe laterale cât şi în partea din faţă. La mijloc vom lăsa un spaţiu destinat grilei de ventilaţie. Pentru a asigura portanţă celor 2 cărămizi vom aşeza sub ele 2 fire de fier beton de fi 10. Se poate monta un alt buiandrug, dar costul nu justifică utilitatea, acesta fiind ultimul rând de cărămidă.  poza
poza  15) Urmează să facem podul şemineului, pentru acesta vom crea un cadru din profile metalice de racordare UW 50, prinderea de perete se va face cu elemente de prindere universale (dibluri), la distanţe de 30-40 cm unele de altele. În interiorul cadrului creăm o altă structură din profile montanţi CW 50, acestea trebuiesc introduse cel puţin 2 cm în profilele de racordare. Fixarea între cele 2 profile se realizează cu şuruburi autoforante.
16) Din motive de izolare fonică vom avea grijă ca profilele de racordare să fie cât mai strâns prinse de elementele de construcţie, de asemenea fixarea unui profil de altul trebuie să fie fermă având grijă ca între profile UW-CW să lăsăm un luft de 5 mm pentru dilataţie.
Izolarea tavanului de la şemineu o vom face cu plăci de izolaţie ignifuge. Înainte de prindere vom aplica un strat de chit termorezistent de 0,3-0,5 mm prin şpăcluire. Prinderea se va face cu şuruburi rapide dispuse la o distanţă de 15 cm între ele. Vom lăsa 4 cm la partea din faţă şi stânga pentru a monta piatra de granit.
  poza
poza  17) Dorinţa proprietarului a fost să construim un model simplu de şemineu, dar asta nu înseamnă că nu putem să-i conferim un design plăcut. În acest scop ne vom ocupa în continuare de aspectul şemineului. Vom construi un nou cadru din profile metalice pe care îl poziţionăm în spatele racordului flexibil. Pentru rigidizare vom folosi 2 profile montanţi CW 50 dispuşi spate în spate pe care îi vom fixa pe verticală la mijlocul cadrului. Montanţii vor fi fixaţi între ei cu şuruburi autoforante la o distanţă unul de altul de 25-30 cm. Fixarea cadrul pe elementele de construcţie trebuie să fie fermă.
18) După izolarea completă a cadrul aplicăm placa de rigips cu şuruburi rapide. Înfiletarea şuruburilor rapide se face cu grijă, avem grijă să nu infiletăm prea tare, în aşa fel încât în momentul în care capul şurubului a pătruns în placă de rigips oprim strângerea. Vom folosi plăci de rigips rezistente la temperaturi mai ridicate.  poza
poza  19) În continuare vom crea alt cadru din profile metalice care va fi poziţionat de la jumătatea şemineului spre dreapta, că în imagine. Acesta are rolul de a ascunde racordul flexibil şi de design. Observaţi că pe tavanul camerei în locul de deasupra cadrului am montat o placă de izolaţie ignifugă pentru izolaţie.
Info: În cazul şemineelor partea cea mai expusă căldurii excesive este întotdeauna partea de deasupra lor (tavanul), izolaţi bine.
20) Fără a mai izola cadrul, trecem la placarea lui cu placă de rigips. Fixare se va face cu şuruburi rapide la o distanţă de 10-15 cm unul faţă de celălalt, acest lucru nu va permite plăci de rigips să scoată zgomote neplăcute în momentul în care interiorul podului se vă încălzii.  poza
poza  21) Placarea pereţilor cu plăci de rigips fiind încheiată vom aplica bandă de protecţie din fibră de sticlă. Banda va fi aplicată prin lipire cu chit de rigips pe toată lungimea cadrului (vertical/orizontal), acolo unde sunt şuruburi rapide. Aplicarea se face peste şuruburi, astfel acestea vor fi mascate mai bine. La îmbinarea plăcilor de rigips cu peretele avem grijă că banda de fibră de sticlă să fie dispusă şi pe perete. După armare, montăm poliţa din piatră de granit, dacă este cazul ne folosim de pene mici de cărămidă pentru fixarea ei în plan orizontal.
Detaliu montare bandă de protecţie din fibră de sticlă.
22) Poliţa superioară are o grosime de 2 cm iar lăţimea de 5, unde; 3 cm se vor sprijini pe zid iar restul de 2 cm vor ieşi înafară.
Vom monta poliţa şi la gura focarului. Grosimea poliţei de la gura focarului este de 4 cm iar lăţimea de 12 cm, unde 4 cm vor ieşi înafară. Lipirea pietrei se face cu adeziv pentru piatră. Avem grijă să verificaţi planeitatea poliţei cu nivela cu bulă.
  poza
poza  23) Următorul pas este fixarea ramelor în care vor fi fixate grilele de ventilaţie.
Pereţii falşi şi armarea lor este gata. Pe pereţi aplicăm o tencuială albă fină pe care o vom finisa prin drişcuire. Avem grijă ca după tencuire să ştergem poliţa de piatră cu un burete înmuiat în apă.
24) După uscarea tencuieli, aplicăm grilele de ventilaţie. Urmează ca şemineul să fie zugrăvit în culorile dorite, trebuie să avem grijă ca alegerea culorilor să permită asezonarea şemineului cu cadrul ambiental.  poza
poza  25) Construcţia şemineului a luat sfârşit !!

Nu rămâne decât să urmaţi indicaţiile din prefaţă.

Eu, Nicolae Helerea meşterul dvs. şi naratorul nostru, Daniel Morlova, vă urăm spor la treabă şi ne vedem la următoarele construcţii.