Teasc
- lucrare efectuată de: Nicolae Helerea
Teascul este o presă manuală cu ajutorul căreia se pot stoarce seminţe oleaginoase, strugurii sau alte fructe/legume. În acest ghid vă voi prezenta construcţia unei astfel de instalaţii pentru uz casnic. Presa o vom realiza din materiale recondiţionate. Ele provin de la o maşină de spălat: o roabă, un cric de maşină şi ceva fier vechi din curte.
poza  1) Primul pas îl facem prin a extrage cuva de inox din interiorul maşini de spălat. Pentru uşurinţa în lucru vom folosi un polizor unghiular (flex).
Folosiţi echipament de protecţie, ochelari, mănuşi de lăcătuşerie din piele sau mănuşi din kevlar, dopuri de urechi sau căşti.
2) După ce am extras cuva de inox, decupăm o bucată de tablă din care vom realiza corpul teascului. Găurile cuvei vor forma sita de filtrare. Cu o foarfecă de tablă facem ultimele retuşuri. Recomand ca după tăiere să treceţi cu o pilă fină sau cu bandă abrazivă de câteva ori peste toate muchiile tablei. Evităm astfel accidentarea prin tăiere în muchia tablei.  poza
poza  3) Urmează să îndoim tabla, formând corpul teascului. Îndoim uşor tablă pe rotund. Prindem capetele în menghină, 50 mm şi îndoim spre exterior, în aşa fel încât să realizăm 2 gulere de tablă. Îndoitura trebuie făcută la aproximativ 45 de grade (vezi poziţia #5).
4) Ţeava de inox recuperată tot de la maşina de spălat (vezi poziţia #1) ne va folosi ca sistem de fixare. Folosindu-ne de un flex decupăm ţeava pe toată lungimea. Fixarea se face ca în imaginea de mai jos.
În cazul în care nu aveţi această ţeavă puteţi realiza fixarea cu nituri pop din inox sau cu un alt sistem propriu de fixare.
  poza
poza  5) Detaliu cu fixarea marginilor.
6) Corpul teascului fiind gata, trecem acum la realizarea presei. Pentru presă vom folosi o partea dintr-un cric de maşină.  poza
poza  7) Cadrul îl vom realiza dintr-o furcă de roabă. În partea de jos se va suda furca de o bucată de tablă cu o grosime de 3 mm grosime. Dimensiunile vor fi ajustate în funcţie de diametrul corpului. Melcul cricului după ce a fost demontat îl vom fixa într-o ţeavă cu profil dreptunghiular. Acest melc are un rulment conic care atenuează foarte mult forţa de frecare la strângere, astfel creşte puterea de strângere şi măreşte durata de viaţă a filetului.
8) Sudăm toate piesele componente. Cadrul este aproape gata, mai rămâne să-l curăţăm şi să-l vopsim. Pentru curăţare am folosit un disc cu bandă abrazivă. Nu uitaţi de echipamentul de protecţie: mască, ochelari, mănuşi şi căşti sau dopuri de urechi.  poza
poza  9) Gata şi curăţatul, urmează vopsirea cadrului. Eu am folosit grund de fier, pe care l-am aplicat în 2 straturi.
10) Urmează să facem 2 funduri de lemn cu 3-4 mm mai mici decât diametrul interior al corpului. Un fund de lemn va fi fixat de talpa axului filetat al presei iar celălalt va fi montat în interiorul corpului în partea de jos. Fructele se vor strivi între aceste 2 piese de lemn prin coborârea fundului prin filetare. Scândura este de esenţă tare, stejar, de 3 cm grosime. Cu un fierăstrău pendular realizăm aceste 2 funduri foarte uşor.  poza
poza  11) Continuăm cu realizarea picurătorului. Îl facem tot din tablă de inox rămasă de la cuvă. Acesta va fi ca o tavă în care se va aşeza corpul teascului. Îndoim în menghină toate laturile pe o adâncime de 1,5 cm.
12) Folosindu-ne de cleşte cu fălci lungi şi o nicovală, îndoim marginile la un unghi la 90 de grade.  poza
poza  13) Ultima operaţie, fixarea pieselor componente. Dăm 3 găuri în tava picurător şi fixăm un fund de lemn. Fundul se va fixa de tavă în aşa fel, încât corpul sita să nu atingă marginile tăvii. Cel de-al doilea fund îl fixăm de talpa şurubului ce va exercita forţa de presare prin înfiletare.
14) Un ultim detaliu de montare a pieselor componente.  poza
poza  Cam atât, treaba-i gata, gata este şi halba mea de must, vă las..., mă duc să-l sorb în linişte.