Zid Paltiniş
- lucrare efectuată de: Nicolae Helerea
Ziduri de piatră s-au construit din cele mai vechi timpuri. Unele erau ziduri de apărare, altele ziduri de terasare, altele contruite pentru a delimita o diferenţă de nivel. Indiferent de destinaţie, zidurile de piatră au ceva mistic. Misticismul venind din însăşi materialul de bază: piatra, care are o vechime egală cu planeta.
În ghidul de mai jos am plăcerea de va arăta cum se poate realiza un zid de terasare. Piatra folosită este piatră sortată (calitate medie) de râu.
Scule necesare.
Adezivi necesari şi modul de preparare.
Calculator reţetă betoane

Fundaţia se realizează în funcţie de structura terenului. Recomand consultarea unui inginer structurist pentru un calcul corect al rezistenţei necesare fundaţiei. În cazul nostru aceasta s-a făcut la o adâncime de 50 cm cu armatură de fier beton fi 8 şi 12.
  poza
poza  1) La turnarea fundaţiei se va fixa şi o plasă de Buzău de fi 8 cu care se va realiza zidul de beton din spatele zidului de piatră. Studiaţi detaliu.
2) Pentru a putea zidi drept vom confecţiona din scândură, martori, pe care îi fixăm ferm în pământ la dimensiunile din schiţa detaliu de mai sus, atât în partea de jos a zidului cât şi în partea de sus a lui. Întindem sfoară perimetral pe interiorul martorilor. Vom avea astfel o linie de zidire. După fiecare rând zidit vom ridica linia de sfoară pentru rândul următor. Tot în schiţă se poate vedea că zidul este construit înclinat spre interior la partea de sus.  poza
poza  3) Piatra din care vom confecţiona zidul este de râu, de dimensiuni variabile, iar paleta de culoare este de la alb spre gri. Dacă pietrele prezintă urme de pământ, alge sau muşchi vom avea grijă să curăţăm pietrele cu peria de sârme şi apa sub jet puternic. Începem zidirea. În acest sens turnăm întâi un strat de beton de 5 cm peste care începem aşezarea pietrelor. Avem grijă să nu depăşim linia de demarcaţie a zidului (martorii).
4) Zidul de piatră se lucrează pe toată lungimea lui, aşa că vom lucra rând cu rând prin ţesere, adică piatra de pe rândul următor va fi aşezată între alte 2 pietre de pe rândul de jos. Alegeţi pietrele în aşa fel încât rosturile dintre pietre pe rând şi între rânduri să fie între 2-4 cm. Înainte să aşezaţi o piatră asiguraţi-vă că aceasta nu este fisurată lovind uşor piatră cu un ciocan, dacă nu sună a gol înseamnă că este bună. Faceţi-vă stoc de pietre pentru a le avea la îndemână în timpul construcţiei.  poza
poza  5) Pentru a permite accesul la nivelul de jos al curţii în acest colţ vom realiza o scară cu câteva trepte. În acest scop alegem pietre cu o suprafaţă mai mare şi plate pe care să le folosim la trepte. Ne vom asigura de asemenea că nu depăşim înălţimea de 17 - 18 cm la treaptă, cu o lăţime de 28-30 cm. Astfel vom realiza o scară comodă.
6) Zidul fiind unul de terasare va trebui ca din loc în loc să introducem ţevi de plastic cu un diametru de 40 - 50 mm prin care se va scurge apa adunată în spatele zidului pe timp ploios. Ţevile de plastic vor străpunge zidul dintr-o parte în alta şi au rol tehnic de drenaj. Tot în această imagine se poate observa cum ridicăm cofraj de lemn în partea din spate a zidului.
În cazul în care construiţi cofrajul pe toată înălţimea zidului asiguraţi-vă că înclinaţia terenului vă vă permite la final şi decofrarea. În condiţiile actuale îl facem pe bucăţi, cofrăm, construim, decofrăm, cofrăm mai sus şi construim iar...
  poza
poza  7) Finisajul exterior al rosturilor se va putea face la final construcţiei. În acest sens am avut grijă să păstrez un rost gol pe adâncime între pietre de 1,5 - 3 cm. Sunt situaţii în care betonul astupă aceste rosturi, nu vă chinuiţi să-l curăţaţi în momentul zidirii. Puteţi realiza acest lucru mai uşor după 3 - 4 ore de la turnarea lui prin curăţare cu o perie de sârme. Dacă betonul nu adera la perii de sârmă ai periei înseamnă că este momentul ideal.
8) Finalizarea zilei de lucru la zid se va face cu umplerea cu beton a spaţiului din spatele pietrelor (spaţiu ce va forma zidul de beton armat). Acest lucru ne permite continuarea lucrului a doua zi cu aşezarea pietrelor mari. (vezi poziţia 13)  poza
poza  9) Detaliu construcţie trepte.
10) Lucraţi cu grijă şi atent, unele pietre sunt greu de manevrat şi vă puteţi accidenta. Pentru astfel de lucrări recomandabil ar fi să aveţi un ajutor. Zidul acesta are o lungime totală de 54 ml şi aprox 80 mp. Pentru uşurinţă am lucrat cu 2 ajutoare care mi-au transportat betonul, spălat pietre, transportat şi mi-au dat materiale la mână.   poza
poza  11) Nu uitaţi să ridicaţi sfoara care vă ajută la alinierea zidului la fiecare rând în parte. Matorii se fixează de la începutul construcţiei pe înălţimea construcţiei. Nu se recomandă repoziţionare sau înălţarea martorilor pe parcursul lucrării (se poate schimba foarte uşor unghiul zidului).
12) Operaţiile acestei lucrări sunt repetitive. În continuare va voi da informaţii utile realizării în condiţii optime şi de siguranţă.
Aici se poate observa cum se realizează ranforsarea cofrajul. Partea din spatele zidului va fi umplută cu pământ, din acest motiv nu trebui să facem eforturi prea mari cu finisarea acestei zone.
  poza
poza  13) Se poate observa că pietrele mari sunt aşezate din loc în loc, acestea se vor aşeza întotdeauna pe o suprafaţă fermă, care să permită susţinerea acestora. Sunt pietre care au şi 40 kg, le aşezăm pe acestea pe un strat de 2-3 cm de adeziv şi apoi în jurul ei ţesem cu pietre mai mici.
14) Detaliu suplimentar cu martori folosiţi la ghidaj pentru construcţia zidului, în situaţia de faţă zidul este curbat iar pentru aliniere se folosesc aceşti martori pe care îi vom planta înclinat din 2 în 2 m. Înclinarea este dată de planul construcţiei. Se recomandă respectarea inclinaţiei la toţi martorii, altfel zidul va fi faţetat în unghiuri diferite.
Pentru a urca uşor betonul pe zid am modificat o lopată normală realizându-i o margine ca unui făraş, de asemenea coada a fost scurtată. Această unealtă ne permite să lucrăm în locuri strâmte.
  poza
poza  15) Cu 30 - 50 cm înainte de limita superioară a zidului va trebui să dăm nivelul acestuia. Acest lucru îl facem fie cu un furtun de nivel fie cu o nivelă cu laser. Trasaţi nivelul pe toţi martorii şi aşezaţi sfoară pe aceştia.
16) În această imagine se poate vedea cum s-a încheiat zidul în partea de sus. Se pot folosi pietre plate pentru a se realiza o mică streaşină. Ţevile din PVC de 110 mm din imagine au fost adăugate pe timpul lucrării şi scoase la final, gaura rămasă va permite montarea ulterioară a unei balustrade.  poza
poza  17) Când realizaţi ţeserea, (zidirea pietrelor) folosiţi atât pietre mari cât şi pietre mici, pietrele mici se pot folosi în anumite momente ca şi distanţiere, vă daţi seama că adezivul nu poate susţine o piatră de 10 - 40 kg. O piatră mică aşezată în locul ideal va fi utilizată ca şi distanţier dar va da şi un aspect deosbit lucrări.
   poza
poza  O altă lucrare este finalizată, eu sunt mulţumit de ce a ieşit.

Voi ce spuneţi...